Хирурзи се борят с дисбаланса и неравенството в хирургичното лечение

Хирурзи се борят с дисбаланса и неравенството в хирургичното лечение Снимка: europeanscientist.com

Около две трети от населението на света (5 млрд. души) нямат достъп до хирургическо лечение, докато една трета от съвременните болести се лекуват оперативно.

От извършваните ежегодно около 313 милиона хирургически процедури, само 6% се предоставят на пациенти в най-бедните страни, където живее над 35% от световното население, посочва theconversation.com. 

Недостигът на обучени хирурзи, малките бюджети за здравеопазване и културните бариери също играят роля, но най-честата причина за ограничения достъп до хирургично лечение е липсата на подходящо хирургично оборудване

Но дори там, където го има, то често не се използва, тъй като поддръжката му е твърда скъпа. Същевременно биотехнологичните компании се интересуват преди всичко от големи пазари като САЩ, ЕС или Китай и не биха желали да подбиват цените си в по-бедни страни. 

И докато престижните здравни заведения по света въвеждат роботизирана хирургия, научна група от Университета в Лийдс премоделира съществуващата хирургична тегнология в по-опростени и по-достъпни версии – както за медицинските служби, така и за пациентите. 

„Пестеливите иновации” са основен принцип в работата на екипа, в състав доц. д-р Питър Кълмър от Училището по машинно инженерство при Университета в Лийдс, проф. Джезудан Гнанарай, специалист по електроника и инструментално инженерство и Ноел Арупарайил, хирург и доктор по глобални хирургични технологии в Университета в Лийдс. 

Стремежът им да направят повече с по-малко завършва със създаването на RAIS (Ретрактор за хирургия без абдоминална инсуфлация) - опростен хирургичен инструмент за безгазови лапароскопски операции в здравни заведения със скромни ресурси, които преди не можеха да си позволят този щадящ пациентите хирургически подход. 

RAIS се произвежда от търговския партньор на проекта, Ortho Life Systems и струва $980, около една трета от цената на по-старите ретрактори. Устройството позволява коремни, жлъчни и гинекологични лапароскопски интервенции със спинална анестезия, която може да се направи от самия хирург, там, където болничните заведения не разполагат с анестезиолог. 

Разработката  вече е изпробвана успешно в отдалечените селски райони на Индия. Въвеждането ѝ означава, че пациентите в по-бедните страни могат да получат основни хирургични лечения като апендектомия, отстраняване на жлъчния мехур, гинекологични процедури. Освен това, лечението позволява на пациентите да се върнат бързо на работа, което е важно, тъй като дългото им възстановяване би ги отпратило още по-надолу под прага на бедността.

Премоделираното устройство се използва в десет медицински центъра в селските индийски щати, но от него се интересуват и страни с по-високи доходи на населението. А научният екип, създал RAIS, казва, че това е само началото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: