Доживотен затвор за британски шофьори, предизвикали катастрофа със смъртен случай

Доживотен затвор за британски шофьори, предизвикали катастрофа със смъртен случай Снимка: froererandmiles.com

Това предвижда реформа в британското законодателство, която ще влезе в сила в началото на идната седмица.

Сега максималната присъда в подобни случаи е 14 години, припомня ВВС. Според промяната в закона, съдиите ще могат да издават доживотни присъди при смъртни случаи, причинени от рисково шофиране или под въздействието на алкохол или наркотици

По-строги присъди се предвиждат и за шофьори, които причиняват сериозни наранявания и трайни увреждания на пострадалите. Предложенията за по-строги мерки се обсъждат от 2017 г., но във вторник ще влязат в сила като част от промените в Закона за полицията, престъпността, наказанията и съдилищата.

Новата законодателна санкция ще важи за пътнотранспортни произшествия в Англия, Шотландия и Уелс, но не и в Северна Ирландия, която има собствено законодателство за пътната безопасност. 

Според министъра на правосъдието Доминик Рааб „Твърде много животи бяха загубени и твърде много семейства бяха опустошени заради безразсъдно поведение зад волана. Сега нарушителите ще могат да продължат живота си зад решетките”.

„Тези, които се държат с пренебрежение към риска, който представляват, заслужават най-строги наказания, когато действията им отнемат живот”, заявиха от Фондация RAC, благотворителна и научна организация, която изследва транспортните проблеми, вкл. безопасността по пътищата. 

Правителството заяви, че иска да гарантира, че "наказанията отразяват тежестта на престъпленията и жестоките убийства, които безразсъдните шофьори оставят след себе си". 

В правителственото изявление се казва още, че прокуратурата на Обединеното кралство ще повдига обвинения в убийство, когато има доказателства, че превозното средство е използвано като оръжие за убийство или за нанасяне на тежка телесна повреда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: