Какви са отношенията между британските медии и властта в Кралството

Какви са отношенията между британските медии и властта в Кралството Снимка: newstatesman.com

В редовната си рубрика „Най-лошите неща, които правителството направи през седмицата” сайтът indy100.com отчита последните неизпълнени обещания на торите.

Медията започва анализа си, изразявайки съжалението, че фаловете в управлението на Обединеното кралство затъмняват и последните импулси на патриотичен дух, останали след тържествата за платинения юбилей на кралицата.

Сред стъпките, предизвикали недоволството на британците, на първо място изглежда се нарежда фактът, че значителна част от депутатите-консерватори не харесват своя лидер Борис Джонсън, след като във вота на недоверие 148 от съпъртийците му гласуваха против него, но все пак 211 го подкрепиха. 

В тази връзка известната с хапливия си език медия съветва британците: „Ако си мислите, че този доста позорен резултат ще смири поне малко Джонсън, помислете пак”. Причината за това е, че британският премиер за пореден път не показва и следа от угризения по т. нар. скандал "Партигейт", завихрил се около фриволното поведение на правителството по време на ковид ограниченията.

Но и общата позиция на консерваторите е подобна, сочат нападките, отправени от депутати-консерватори срещу най-авторитетната британска новинарска медия ВВС – един я обвинява, че е третирала лидера им като Ханибал Лектър, друг заклеймява агенцията, че е участвала в „лов на вещици”, а трети смъмря известна водеща, че се е „осмелила” да се съмнява в правителственото разследване по случая. 

Следват още „провинения” на правителството за седмицата – indy100.com определя като „игра на бинго” позицията на държавния секретар по здравеопазването и осмива речта на Джонсън по жилищните проблеми, които вече се причисляват към неизпълнените предизборни задачи на британския премиер. 

Друга гореща тема, която "виси" от месеци, е „гнойният” търговски спор с Европейския съюз, чието разрешаване не се вижда, а липсата на политическа воля у управляващите по въпроса рискува да застраши мира в Северна Ирландия. 

Към „ирландския” проблем се прибавят и границите, след като правителствен граничен инспектор изказва „разочарованието си“, че повече от 14 месеца не може да се срещне с вътрешния министър Прити Пател. Според Съюза на имиграционните служби (ISU) г-жа Пател е отхвърлила и искания за среща с лидери на граничния персонал, за да обсъдят трагедиите с лодките с емигранти.

През изминалата седмица британското правителство беше обвинено в огромни разхищения - около £ 11 милиарда за изплащане на лихви по държавния дълг, плюс £ 4 милиарда за закупените в разгара на пандемията милиони маски и лични предпазни средства, които сега трябва да се изгорят или рециклират. 

Тежки критики търпи и правителственото решение да депортира незаконно влезлите в Обединеното кралство в бежански лагери в Руанда. Наред с държавната администрация, натоварена да осъществи тази политика, дори принц Чарлз не я одобри. Пред Sky News, анонимен служител е заявил, че има усещането, че участват в „трафик на хора“, а в отговор депутат консерватор го „съветва” „да си намери друга работа”...

Хубаво е, че все пак всички имаме доверие в Борис Джонсън, иронично завършва indy100.com и обещава да продължи корективната си мися с ежеседмичния си „черен дневник”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: