Иран ще спре електричеството на майнерите на криптовалута

Иран ще спре електричеството на майнерите на криптовалута Снимка: Kwarkot / Getty Images

За да намали натоварването на мрежата

Отношенията на Иран с майнерите - това е любов, редуваща се с омраза, и обратно. Сега правителството отново ограничава дейността по добив на криптовалута, опитвайки се да намали тежестта върху електроснабдяването на страната.

За това съобщава TechCrunch.

Електричеството за всички 118 оторизирани майнингови компании в Иран ще бъде изключено от 22 юни, в навечерието на сезонните скокове в потреблението на електроенергия.

Това е удар върху индустрията, която помага на правителството на страната да заобиколи санкциите. Иран отдавна се намира под тях. Тези санкции по същество блокират достъпа на страната до международната финансова система. 

През 2019 г. Иран официално призна индустрията за добив на криптовалути и започна да издава лицензи на майнерите. Те бяха задължени да плащат по-високи тарифи за електроенергия и да продават добитите биткойни на Централната банка на Иран.

Страната вече няколко пъти спира работата на центровете за добив на криптовалута. Това се прави винаги, когато търсенето на електроенергия стане рекордно високо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: