Майнингът в Русия консумира повече електроенергия отколкото селското стопанство

Майнингът в Русия консумира повече електроенергия отколкото селското стопанство Снимка: ferra.ru

Пазарът трябва да бъде изведен "на светло", тъй като майнингът в Русия все още се намира в „сивата зона“

На майнерите на криптовалути се падат повече от 2% от общия обем на електроенергия, консумирана в Русия. Това, между другото, е повече отколкото в селското стопанство. 

Заместник-министърът на Министерството на промишлеността и търговията на РФ Василий Шпак смята, че пазарът трябва да бъде изкаран "на светло" и регулиран, съобщава Интерфакс.

Той заяви за това по време на речта си на дискусионна платформа на управляващата партия за развитието на блокчейн-технологиите и регулирането на цифровите финансови активи.

„Знаете ли какъв е делът на майнинга в общата карта на електрическото производство у нас? А аз ще ви кажа: повече от 2%. Това е повече от разходите за електрическа енергия за селското стопанство. Ние не можем да не признаваме майнинга в този смисъл като промишлена дейност или индустрия“ каза Шпак.

Зам.-министърът отбеляза, че добивът на криптовалута в Русия все още се намира в "сивата зона" – той не се облага с данъци и създава рискове за хората, които се занимават с него. Именно затова той смята, че тази дейност може да бъде "изкарана на светло, регулирана, да се направи разбираема и прозрачна за държавата".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: