Магистрала, която зарежда електромобили по време на движение е построена в Италия


Конструкторите са ползвали технологията за безжично зареждане на смартфони, за да решат проблема с пробега на електрическите автомобили

 Това съобщават от компанията Stellantis.

Компанията майка на марки като eep, Chrysler, Dodge, Ram и дори Maserati представи тестова площадка в Киари, Италия, наречена Арена на бъдещето. Пистата  позволява да се презареждат батериите на електрическите автомобили, без да се налага да се спира.

Вместо да изкривява законите на физиката и да създаде писта, която непрекъснато води надолу като невъзможна примка в картина на Ешер, Stellantis, заедно с няколко партньорски компании, са изградили серия от намотки точно под повърхността на асфалта. Пистата е част от система, наречена Dynamic Wireless Power Transfer или DWPT. DWPT използва дълъг низ от намотки за прехвърляне на мощност, докато превозното средство се движи.

Пистата работи с постоянен ток, което позволява директното му свързване към възобновяеми енергийни източници като слънчеви панели или вятърни турбини.

Освен това улеснява използването на по-тънки алуминиеви кабели, които изискват по-малко материал за производство, по-лесни са за рециклиране и струват наполовина по-малко от кабелите, изработени от материали като мед.

За да се възползва от възможностите на магистралата, електрическата кола просто трябва да бъде надградена със специален приемник, който предава мощност директно към електрическия й двигател.

По време на тестовете Fiat New 500 успява да поддържа скоростта си без да използва енергията, съхранявана в батериите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: