Гърция отвори първия си подводен музей

Гърция отвори първия си подводен музей Снимка: Greek City Times

Гърция откри първия си подводен музей в събота (1 август), като даде възможност на хората да се гмуркат до останките на древен кораб, потънал през V в. пр.н.е.

Корабът е носел около 3000-4000 амфори, древни съдове за съхранение, които в този случай са били използвани за транспортиране на вино.


Музеят, разположен в близост до остров Перистера край остров Алонисос, е отворен за любителите на гмуркането от 3 август до 3 октомври, докато туристите, които не се гмуркат, ще могат да направят виртуална обиколка в информационен център в Алонисос.


Останките се намират на дълбочина 21-28 метра близо до брега на остров Перистера и съдържат 3000 до 4000 амфори“, заяви Мария Агалу, президент на градския съвет на Алонисос, пред телевизионния канал Skai. „Амфорите разкриват размера на древния кораб. Бил е голям кораб", добави тя.


Амфорите, повечето от които са непокътнати, са открити през 1985 г. от рибар.


Ние предлагаме на човечеството Партенона от корабокрушения", каза Костас Агорастос, управител на Тесалия, региона, където се намира остров Алонисос.


Твърди се, че този голям търговски кораб е потънал около 425 г. пр.н.е. поради лошото време по време на пресичане между Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос, заяви Ерт Пари Каламара, директор на Департамента за подводни антики.


Гръцките власти планират да направят четири други древни места на корабокрушения достъпни за водолазни туристи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: