Организирането на екскурзии от лица без регистрация е незаконно и рисковано

Организирането на екскурзии от лица без регистрация е незаконно и рисковано Снимка: pixabay.com

Обявите често са в групи за туризъм в социалните мрежи

Хората не осъзнават напълно рисковете да заминат на екскурзия по обява в социалните мрежи. Заплахите са свързани не само с евентуална загуба на пари, но и с по-сериозни опасности при определени обстоятелства, обясни пред TravelNews създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Експертът уточни, че физически лица без регистрация по Закона за туризма нямат право да организират почивки и екскурзии. Дейността може да се извършва само от лица, които трябва да бъдат регистрирани като туроператор или туристически агент. Тя подчерта, че проблемът е много голям за потребителите, за бизнеса и за институциите, които трябва да се справят с него. 

Специалистите препоръчват хората да се въздаржат от подобни авантюри. Справка за наличието на регистрация като туроператор или турагент може да се направи в регистъра на Министерство на туризма: https://shortly.bg/Bqq4c. Освен дали лицето е легитимно, там ще могат да видят и дали то има застраховка „професионална отговорност“, докога е валидна и с какъв лимит е. 

„Понякога дестинациите, които желаем да посетим, са доста скъпи, а това, което се предлага в такива оферти е примамливо и хората се изкушават. От коментарите в специалните туристически групи, в които най-често се публикуват подобни оферти, личи, че хората дори не осъзнават рисковете. Те не го намират за нередно, а освен всичко друго, това е и нарушение на действащото законодателство, защото, за да може някой да предлага пътувания, той трябва да бъде туроператор или поне турагент. В случая това вероятно не е налице и затова Софийската районна прокуратура възложи проверка по повод публикация в специализирания туристически сайт TravelNews, че физически лица без лиценз организират почивки в чужбина“, посочва още експертът по потребителски права. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: