Новият лидер на Австралия Антъни Албанезe обещава борба с климатичните промени

Новият лидер на Австралия Антъни Албанезe обещава борба с климатичните промени Снимка: thewest.com.au

Според него, производството на възобновяема енергия може да превърне Австралия в супер-сила.

Антъни Албанезе, който спечели изборите в събота с опозиционната лявоцентристка Лейбъристка партия, днес положи клетва като премиер, но все още не е ясно дали партията му ще има парламентарно мнозинство, тъй като избирателните комисии едва вчера започнаха преброяването на близо три милиона гласа, изпратени по пощата.

След три години на рекордни пожари и наводнения, предизборната платформа на Албанезе заложи на климата и привлече избирателите, които са силно чувствителни на тази тема.

Говорейки пред ВВС малко след победата си, Албанезе каза: „Австралийският бизнес знае, че добрите действия по отношение на климатичните промени са добри и за работните места, и за икономиката, и освен това с новата си политика Австралия ще се включи в глобалните усилия за борба с изменението на климата”.

Новият австралийски лидер набеляза и по-амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии. Същевременно обаче, той не реагира на призивите за постепенно прекратяване на употребата на въглища и мълчи по темата да не се разработват нови въглищни мини. 

Веднага след като се закле като министър-председател, Антъни Албанезе отлетя за първия си международен ангажимент в Токио, за среща на върха на лидерите на страните от групата, известна като Четворката (Quad) - Япония, Индия, Австралия и САЩ. „Тази среща е абсолютен приоритет за нас, за да изпратим посланието, че Австралия има ново правителство, с нова политика по отношение на климатичните промени”, каза Албанезе, чиято амбиция е "да промени страната и начина, по който действа политиката в нея".

Отиващият си премиер Скот Морисън „ще се оттегли като лидер на либералите след поражението”. Той подчера, че е управлявал Австралия във „време на големи катаклизми” и направи важен жест на уважение към сънародниците си с думите: „Това, което австралийците претърпяха през последните няколко години, показа огромна дълбочина на характер, устойчивост и сила“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: