Мъск обяви началото на рецесия в САЩ с продължителност 12-18 месеца

Мъск обяви началото на рецесия в САЩ с продължителност 12-18 месеца Снимка: https://pixabay.com/

Милиардерът Илон Мъск смята, че икономиката на САЩ вече е влязла в рецесия, която може да продължи от 12 до 18 месеца, пише Bloomberg

"Такива неща отминават и тогава икономическият растеж започва отново", каза Мъск по време на мероприятието All-In Summit.

"Условията вероятно ще бъдат трудни за една година или може би 12-18 месеца."

Оценката на Мъск е в противоречие с очакванията на Федералния резерв и прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg. През януари-март БВП на САЩ се сви с 1,4%, но спадът се дължи основно на рекордния външнотърговски дефицит. През текущото тримесечие се очаква американската икономика да нарасне с около 1,8%, според оценката на Федералната  банка на Атланта.

Консенсусната прогноза, съставена от Bloomberg, предполага, че вероятността от рецесия в Съединените щати през следващата година е около 30%.

В отговор на въпрос за инфлацията Мъск каза, че причината за рекордния ръст на потребителските цени се крие в увеличаването на паричното предлагане.

"Истинската причина за инфлацията е, че правителството е отпечатало много нови пари. Това е доста просто," - каза предприемачът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: