Палеонтолози изясниха как са се появили първите фермери на Земята

Палеонтолози изясниха как са се появили първите фермери на Земята

Учени проведоха голямо изследване, материал за което е послужила изкопаема ДНК

Целта била да се установи кога и как в различните части на земното кълбо хората започват да преминават към уседнал начин на живот. Оказва се, че първите племена, които  започнали да обработват земята, са се появили преди около 13 хиляди години.

Благодарение на извършеното демографско моделиране успяхме значително да разширим познанията си за древните фермери и техните контакти с други племена“, съобщи ръководителят на изследването професор Лоран Ескофие.

Селското стопанство възниква в Източна Азия и постепенно се разпространява по целия свят. Генетичният анализ показва, че първоначалните племена произлизат от различни групи ловци и събирачи. Една от групите е местна, други идват от източните части на Евразия.

Именно пристигането им и смесването с източноазиатското население довежда до появата на човешката цивилизация. Племената преминават към уседнал живот, започват да обработват земята и да отглеждат собствена храна.

Учените искат да продължат изследванията, за да установят по какъв начин е протекла миграцията на населението в цяла Европа. Уседналите племена се местили от място на място в търсене на по-плодородна земя и така постепенно заселили целия Стар свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: