Компютърната революция позволява да се заменят образованите роби с невежи

Компютърната революция позволява да се заменят образованите роби с невежи Снимка: pikist.com

Този, който не се е научил на изкуството на доказателството в училище, е неспособен да различи правилното разсъждение от неправилното

Работата е там, че след като прочете твърде много книги, образованият човек се превръща в най-лошия купувач: той купува по-малко перални машини и автомобили, започва да предпочита пред тях Моцарт или Ван Гог, Шекспир или теоремите.

От това страдат икономиката на потребителското общество и преди всичко  доходите на собствениците на живота ни - ето защо те се стремят да не допускат културата и образоваността (които, освен това, им пречат да манипулират населението като лишено от интелект стадо).

Този, който не се е научил на изкуството на доказателството в училище, е неспособен да различи правилното разсъждение от неправилното. Такива хора могат лесно да бъдат манипулирани от безотговорни политици. Резултатът може да бъде масова хипноза и социални катаклизми. 

Още Лев Толстой пише, че силата на правителството се основава на невежеството на хората, че правителството знае това и затова винаги ще се бори срещу просвещението на хората.

По материали на В. Арнолд

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: