Джонсън призовава британците към по-здравословен живот

Джонсън призовава британците към по-здравословен живот Снимка: pixabay.com

Правителството влага два милиарда лири.

Властите във Великобритания ще инвестират два милиарда британски лири (около 2,20 милиарда евро), за да насърчат гражданите да се движат с велосипеди.

Амбициозният план, публикуван в началото на седмицата, предвижда да се прокарат хиляди километри велоалеи, да се анализират наличните инфраструктури за движение с велосипед, да се осигури безплатно обучение по колоездене за всички британци, да се разшири достъпът до електрически велосипеди. И нещо наистина новаторско: общопрактикуващите лекари ще могат да предписват велосипед по рецепта. А на собствениците на стари колела ще бъдат раздадени ваучери по 50 лири, за да ремонтират грохналото си возило.

Целта е да се подобри общественото здравеопазване и да се намали използването на автомобили по време на пандемията. Кабинетът иска да облекчи колкото може повече Националната здравна служба NHS, която е на държавна издръжка - особено през зимните месеци, когато, редом с COVID-19, се очаква и появата на традиционните грипни заболявания. Обединеното кралство възнамерява освен това да стане първата държава в света, където ще се появи градски център с нулева емисия на вредни вещества в сферата на транспорта.

Премиерът Борис Джонсън използва като пример собствената си борба срещу килограмите, за да насърчи сънародниците си към по-здравословен начин на живот. „Колоезденето и ходенето пеша тепърва ще играят огромна роля в борбата срещу някои от най-големите предизвикателства в областта на здравеопазването и защитата на околната среда", каза Джонсън.

Пак в началото на седмицата правителството стартира и мащабна кампания срещу свръхтеглото, отново във връзка с пандемията. В съобщение на правителството затлъстяването се определя като „бомба със закъснител". Една от мерките, които предвижда кабинетът, е забрана на рекламите за фастфууд по телевизията и в интернет до 21,00 часа вечерта. Веригите от ресторанти и кафенета с повече от 250 служители вече ще бъдат задължени да указват в менюто си броя на калориите във всяко блюдо. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: