Заловиха три и половина тона кокаин в контейнери с банани за Русия

Заловиха три и половина тона кокаин в контейнери с банани за Русия Снимка: The Insider

Разследващите в Данъчно-митническия департамент на Естония, в сътрудничество с нидерландската полиция и финландските митници откриха наркотика в най-голямото естонско пристанище Мууга, в кораба Milan Express, идващ от Еквадор.

Плавателният съд е бил следен още от пристанището в Ротердам. Службата за борба с наркопрестъпленията на естонския данъчно-митнически департамент е започнала досъдебно разследване за престъпление. Случаят ще води Държавната прокуратура на Естония, съобщава The Insider. 

Според документите, хладилните контейнери са превозвали банани от Еквадор за Русия, но при проверка властите са открили в кашоните с плодове 72 чувала, пълни с пакети, облепени с тиксо. Съдържащият се в тях бял прах е бил идентифициран като кокаин. Това е една от най-големите партиди от наркотика, конфинскувани в района на Балтийските държави и Северна Европа, с пазарна стойност около половин милиард евро

От службата за борба с наркопрестъпленията и държавната прокуратура на Естония отбелязват, че крайният получател на наркотиците от Южна Америка не може да бъде Естония, тъй като такива големи партиди обикновено се разтоварват в големите европейски пристанища, от където на малки пратки се транспортират за различните европейски страни. Значително по-малкото естонско пристанище очевидно е било последна спирка преди транспортирането на бананите и съпътстващата ги стока към Русия.

Контрабандата на наркотици от Южна Америка, скрити в контейнери с банани, е честа практика в наркотрафика, тъй като митническата проверка обикновено е бърза и кратка, за да не се нарушат температурните уславия, подходящи за запазването на деликатните плодове. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: