Заради банковата тайна Швейцария слезе с четири места назад по свобода на словото

Заради банковата тайна Швейцария слезе с четири места назад по свобода на словото Снимка: hindustantimes.com

България „дръпна” напред, oт 112 място се изкачи на 91, като по този начин влезе в топ-100

Доклад, предназначен за ООН, критикува швейцарските банкови закони, които принуждават журналистите да прибягват до автоцензура.

Според законодателството на алпийската държава, журналисти, които публикуват изтекли данни на банкови клиенти, подлежат на наказания, включително до пет години затвор. В интервю за Tages-Anzeiger от понеделник докладчикът на ООН Ирен Хан казва, че швейцарските банкови закони влияят тежко върху свободата на медиите. 

Сигналът дойде от глобално журналистическо разследване, наречено Suisse Secrets. Акцията, осъществена от над 40 новинарски издания, разкри десетки сметки на подозрителни клиенти в Credit Suisse – вероятни корумпирани служители, престъпници и нарушители на човешките права. Швейцарските медии не участваха в Suisse Secrets, опасявайки се от наказателните мерки, предвидени в швейцарските банкови закони.

Ирен Хан посочва противоречието в случая: „От една страна, има право на поверителност. От друга страна има и обществен интерес да бъдем информирани за незаконни финансови транзакции. Законодателството трябва да позволява на журналистите да балансират тези два фактора. Но швейцарският закон криминализира всяка публикация без изключение. Това отива твърде далеч”, 

Швейцария изпраща особено тревожно послание, се казва в доклада. Ирен Хан смята, че „Швейцарският банков закон е пример за криминализиране на журналистиката и може да застраши журналистическите разследвания и в други страни”. 

Досега нито един швейцарски журналист не е бил преследван заради този закон, което най-вероятно се дължи на автоцензурата, пред риска от наказания и затвор. Според швейцарското правителство, в момента парламентът преразглежда темата за банковата тайна. Съветът по правата на човека към ООН ще обсъжда през юни глобалната ситуация със свободата на медиите, като ще отдели специално внимание на закона за банковата тайна в Швейцария.

По повод Световния ден на свободата на пресата, във вторник „Репортери без граница” публикуваха класацията си. Швейцария падна от № 10 на № 14 и за първи път от 2016 г. излезе от топ-10. От „Репортери без граница” смятат, че като цяло журналистиката е в по-слаба позиция, отчитайки и проявите на насилие срещу журналисти, напр. при масовите протести срещу ограничителните здравни мерки, Конвоя на свободата в Канада, антивоенните протести в Русия и други обществено значими събития. 

Класацията обхваща 180 държави, като челните три места заемат Норвегия, Дания и Швеция, а в дъното са Иран, Еритрея и Северна Корея. Индия, Пакистан, Шри Ланка, Бангладеш и Мианмар се изтеглиха след № 150, докато България „дръпна” напред, заменяйки 112 място с № 91, като по този начин влезе в топ-100. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: