Българска следа в дело за пране на пари срещу швейцарска банка

Българска следа в дело за пране на пари срещу швейцарска банка Снимка: acfcs.org

Днес започва съдебният процес срещу втората по големина швейцарска банка Credit Suisse, с обвинението че през нея са били изпрани милиони евро на български наркотрафикант

Делото предизвика нови призиви за засилен контрол върху начина, по който правят бизнес банките в Швейцария, коментира swissinfo.ch.

Прокурорите твърдят, че група за трафик на наркотици, оглавявана от бивш български състезател по борба, между 2004 и 2008 г. е изпрала € 146 милиона през Credit Suisse, включително големи суми в куфари, 

Подсъдими са двама предполагаеми членове на групата за контрабанда на кокаин и двама бивши банкери от Credit Suisse и Julius Bär. Процесът ще продължи четири седмици. 

Credit Suisse е обвинена също, че е участвала съзнателно в предполагаемия заговор. Това е първата голяма швейцарска банка, обект на съдебен процес за пране на пари в страната, съобщи швейцарската обществена телевизия SRF.

„Credit Suisse безрезервно отхвърля като неоснователни всички обвинения и последващи въпроси, повдигнати срещу нея и е убедена, че бившият ѝ служител е невинен“, се казва в изявление на банката пред Reuters.

Съдебното дело е последният от поредица скандали, които удариха Credit Suisse, след като миналия месец председателят ѝ подаде оставка заради нарушаване на ковид-ограниченията.

Миналата година банката загуби милиарди долари от провалени инвестиционни схеми и понесе огромна глоба за участието си в корупционен скандал в Мозамбик. 

През последните години и други швейцарски банки, като UBS, Falcon, Julius Bär и BSI претърпяха наказания или порицания за различни закононарушения и корупционни практики.

Организацията за наблюдение на корупцията Public Eye заяви, че последното съдебно дело разкрива недостатъците на швейцарския финансов регулатор.

„Това доказва, че има политическа необходимост за значително засилване на неадекватните надзорни инструменти и санкции“, заявиха от неправителствената организация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: