Европейските граждани посочиха пътя за промяна на Европейския съюз

Европейските граждани посочиха пътя за промяна на Европейския съюз Снимка: europarl.europa.eu

На заключителната си сесия Конференцията за бъдещето на Европа одобри 49 предложения за промяна с повече от 300 мерки.

Източник на препоръките са европейски и национални граждански групи и събития, както и дискусии в онлайн платформата на конференцията. Конкретните предложения и мерки са прецизирани в рамките на една година от девет работни групи, в т.ч. граждански организации, органи на ЕС, национални парламенти, регионални и местни власти, социални партньори.

Позовавайки се на предизвикателствата, пред които е изправен ЕС сега, включително войната в Украйна, съпредседателят на конференцията Ги Верхофстад изрази общата позиция, че промяната е необходима, още повече, че посоката ѝ е връщане към заложените в Европейския съюз основни ценности - „истинско европейско единство и реална европейска интеграция, жизнено необходими за оцеляването на нашия красив континент”. 

Приетите предложения засягат климатичните промени и околната среда, здравеопазването, икономиката, социалната справедливост, мястото на ЕС в световните процеси, гражданските права, върховенството на закона, сигурността, дигиталната трансформация, демокрацията, миграцията, образованието, културата, младежта и спорта. 

Голям процент от мерките са насочени към енергийни стратегии на базата на възобновяеми източници. На дневен ред е и гласуването на законодателни права и инициативи на ЕП, в т.ч. премахване на изискването за единодушие в Съвета по външна политика.

Ги Верхофстад увери Конференцията, че евродепутатите са готови да инициират необходимите за промените процедури още през тази седмица и предложи подобни граждански форуми да станат регулярна практика, като успешен модел на пряка демокрация

Платформата на Конференцията ще бъде достъпна до 9 май. Открита на същата дата миналата година, тя е дала трибуна за мнения и дискусии на над 50 000 души. Участието е възможно след регистрация на https://futureu.europa.eu/pages/getinvolved?locale=bg

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: