Победата за Орбан означава главоболия за ЕС

Победата за Орбан означава главоболия за ЕС Снимка: telegraph.co.uk

В следизборната си реч снощи Виктор Орбан се похвали: „Нашата победа е толкова огромна, че можете да я видите от Луната, да не говорим за Брюксел“

Новият стар унгарски премиер не пропусна случая да позлорадства в светлината на многото му спорове с ЕС – за върховенството на закона, свободата на медиите, миграцията и разбира се – Москва, пише ВВС. От своя страна унгарската опозиция оповести: „Днес се разделихме с демокрацията“, а Times обяви победата на Орбан като факт в полза на Владимир Путин.

Орбан поддържа топли отношения с руския президент и същевременно купува от Русия много енергия. Но всички страни в ЕС го правят. Това, което тревожи критиците на Орбан, са по-скоро някои доста сходни, определено нелиберални политически позиции на двамата лидери – напр. по отношение на ЕС, политическата опозиция и независимите медии.

Разбира се, Орбан не е Путин и всъщност много популисти, националисти или десни политици, са изразявали възхищението си от руския президент и дори са се опитвали да му подражават – като италианеца Матео Салвини, Марин Льо Пен във Франция или бившия американски президент Доналд Тръмп.

Но Орбан е лидер на страна-член на ЕС и НАТО, в момент на дълбоки противоречия с Москва относно инвазията в Украйна. Унгария подписа санкциите на ЕС срещу Русия, но в същото време не ги упражнява, а държавните медии на страната бълват руската гледна точка за войната в Украйна.

Всъщност, не би могло да бъде иначе. През последните 12 години на управлението му, повечето държавни и частни медии в Унгария се поеха от привърженици на Орбан. Негови лоялни съюзници оглавяват ключови институции на всички нива - в бизнеса, в академичните среди, в медиите и дори в неправителствените организации. Тази система на покровителстване роди елитна консервативна класа унгарски олигарси и същевременно създаде златна мина за корупционни практики

The friends of Viktor Orbán - The New European
Снимка - theneweuropean.co.uk

Унгарската опозиция много разчиташе, че позицията на Орбан за войната ще обърне нагласите на унгарците. Вместо това, правителствената PR-машина ловко го представи като миротворец, който в интерес на страната си, избягва пряко противопоставяне с Москва. Нещо повече – в типично руски пропаганден стил, Орбан не се поколеба да употреби Володимир Зеленски в предизборната си кампания, като го обяви за един от тези, които „са сключили пакт с унгарската опозиция“, за да въвлекат Унгария във война с Русия.

Украйна граничи с Унгария и след нахлуването на руските сили прие около 400 000 унгарски бежанци, като Орбан дори поиска за това финансова помощ от ЕС. Но той настоява, че за Унгария е опасно да се намесва по-пряко в конфликтаотказа да изпрати оръжия в Украйна или да позволи транзит на други страни, които го правят. 

Същевременно, успешният PR на Орбан влияе силно на унгарското общество. В деня на изборите, когато целият свят с ужас видя зверствата на руската армия в освободените украински райони, мненията в Унгария за това са доста раздвоени и ако столиците на всички европейски държави в последните месеци са окичени с украински знамена, Будапеща не предоставя такава гледка.

Орбан от години се гордее със своя „политически прагматизъм“. Откровен антикомунист след падането на Берлинската стена, той вече е по-скоро носталгичен националист консерватор. Да лавира между изтока и запада, да нарушава границите на поведение и да му се разминава – това е дългогодишна политическа практика на Виктор Орбан. 

Но Унгария върви към изолация и западни аналитици вещаят трудни дни за страната и лидера ѝ. Лоялността му към ЕС и НАТО е под съмнение, а позицията му към войната в Украйна определено е неудобна за двете структури. Орбан успя да отблъсне дори най-близкия си съюзник в ЕС - Полша, която е една от най-активните западни сили срещу руската агресия в съседна Украйна и в момента е силно разгневена на унгарския премиер. 

И все пак Виктор Орбан е най-дълго управлявалият лидер в ЕС. Той знае как работят механизмите и е наясно, че нито НАТО, нито ЕС ще искат да го игнорират напълно. Западът разчита на единен фронт срещу Владимир Путин, а новата изборна победа Виктор Орбан засега е слабото звено в това единство – факт, който не улеснява нито Унгария, нито ЕС и НАТО, към които страната принадлежи и от чиито привилегии се ползва. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: