
Как се отразява измирането на пчелите на ключови хранителни култури
- Градина и ландшафт дизайн
- Източник: The Guardian
- Автор:

Видовете диви пчели страдат от загуба на местообитание, употреба на токсични пестициди и все по-често от климатичната криза. Междувременно пчелите, отглеждани от пчелари, са нападнати от болести, което води до опасения, че три четвърти от хранителните култури в света, зависими от опрашителите, са пряко застрашени поради липса на пчели.
Новото проучване потвърждава някои от тези страхове. От седем проучени култури, отглеждани в 13 щата в Америка, пет показаха, че липсата на пчели затруднява количеството храна, която може да бъде отгледана, включително ябълки, боровинки и череши. Общо 131 културни полета са изследвани за пчелна активност и изобилие от култури от редица учени от САЩ, Канада и Швеция.
„Културите, където има повече пчели, получават значително повече продукция“, казва Рейчъл Уинфрий, експерт по екология и опрашване в Университета Рутгерс, старши автор на проучването, публикувано от Кралското дружество. „Бях изненадан, не очаквах, че ще бъдат ограничени до такава степен.“
След като селското стопанство става все по-интензивно, за да създаде по-големи обеми за изхранване на нарастващото глобално население, тактики като изравняване на ливади с диви цветя, пръскане на големи количества инсектициди и засаждане на монокултурни полета на единични култури увреждат пчелните популации, които са от решаващо значение за опрашването на културите.
Според Организацията на ООН за храни и земеделие, количеството на растениевъдството, което зависи от насекоми и други опрашители, се е увеличило с 300% през последните 50 години. Недостигът на опрашители обаче може да означава, че някои плодове и зеленчуци ще станат по-редки и по-скъпи. Основните храни като ориз, пшеница и царевица обаче няма да бъдат засегнати, тъй като се опрашват чрез вятъра.
„Селското стопанство става все по-интензивно и има по-малко пчели, така че в един момент опрашването ще стане ограничено. Дори и пчелите да са здрави, рисковано е да разчитате толкова много на един вид пчела. Предвидимо е паразитите ще се насочат към единствения вид, който имаме в тези монокултурни културни полета", казва Уинфрий.
Проучването препоръчва на земеделските производители да придобият по-добро разбиране на оптималното количество опрашване, необходимо за повишаване на добивите на културите, както и да преразгледат дали нивото на използваните пестициди и торове е подходящо.
„Тенденциите, които наблюдаваме сега, ни създават проблеми с продоволствената сигурност - каза Уинфрий. - Все още не сме в пълна криза, но тенденциите не вървят в правилната посока. Нашето проучване показва, че това не е проблем за след 10 или 20 години - това се случва в момента."
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Великобритания реши да даде на всички граждани безплатен достъп до ChatGPT Plus

Сайтовете „само за възрастни” - неафишираният голям бизнес

Rheinmetall ще построи два военни завода в България

Мерц обмисля кандидатурата на фон дер Лайен за поста президент на Германия

Индия стана водещ доставчик на дизелово гориво за Украйна

Добро начало за азиатските пазари, слаб старт на борсите в Европа

Как войната превръща Украйна в „Силициевата долина” на отбраната

Как се справя Европа с младите хора, които не учат и не работят
