Как се отразява измирането на пчелите на ключови хранителни култури

Как се отразява измирането на пчелите на ключови хранителни култури Снимка: Photo by Bianca Ackermann on Unsplash

Липсата на пчели в селскостопанските райони ограничава предлагането на някои хранителни култури, установи ново проучване в САЩ, което предполага, че намаляването на опрашителите може да има сериозни последствия за глобалната продоволствена сигурност.


Видовете диви пчели страдат от загуба на местообитание, употреба на токсични пестициди и все по-често от климатичната криза. Междувременно пчелите, отглеждани от пчелари, са нападнати от болести, което води до опасения, че три четвърти от хранителните култури в света, зависими от опрашителите, са пряко застрашени поради липса на пчели.


Новото проучване потвърждава някои от тези страхове. От седем проучени култури, отглеждани в 13 щата в Америка, пет показаха,  че липсата на пчели затруднява количеството храна, която може да бъде отгледана, включително ябълки, боровинки и череши. Общо 131 културни полета са изследвани за пчелна активност и изобилие от култури от редица учени от САЩ, Канада и Швеция.


Културите, където има повече пчели, получават значително повече продукция“, казва Рейчъл Уинфрий, експерт по екология и опрашване в Университета Рутгерс, старши автор на проучването, публикувано от Кралското дружество. „Бях изненадан, не очаквах, че ще бъдат ограничени до такава степен.


След като селското стопанство става все по-интензивно, за да създаде по-големи обеми за изхранване на нарастващото глобално население, тактики като изравняване на ливади с диви цветя, пръскане на големи количества инсектициди и засаждане на монокултурни полета на единични култури увреждат пчелните популации, които са от решаващо значение за опрашването на културите.


Според Организацията на ООН за храни и земеделие, количеството на растениевъдството, което зависи от насекоми и други опрашители, се е увеличило с 300% през последните 50 години. Недостигът на опрашители обаче може да означава, че някои плодове и зеленчуци ще станат по-редки и по-скъпи. Основните храни като ориз, пшеница и царевица обаче няма да бъдат засегнати, тъй като се опрашват чрез вятъра.


Селското стопанство става все по-интензивно и има по-малко пчели, така че в един момент опрашването ще стане ограничено. Дори и пчелите да са здрави, рисковано е да разчитате толкова много на един вид пчела. Предвидимо е паразитите ще се насочат към единствения вид, който имаме в тези монокултурни културни полета", казва Уинфрий.


Проучването препоръчва на земеделските производители да придобият по-добро разбиране на оптималното количество опрашване, необходимо за повишаване на добивите на културите, както и да преразгледат дали нивото на използваните пестициди и торове е подходящо.


Тенденциите, които наблюдаваме сега, ни създават проблеми с продоволствената сигурност - каза Уинфрий. - Все още не сме в пълна криза, но тенденциите не вървят в правилната посока. Нашето проучване показва, че това не е проблем за след 10 или 20 години - това се случва в момента."

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: