"Водородно оръдие" ще доставя товари в орбита за 10 минути

"Водородно оръдие"   ще доставя товари в орбита за 10 минути Снимка: https://pixabay.com/

Американската компания Green Launch (САЩ) предлага екологично безпопасна и икономична алтернатива на традиционните изстрелвания на ракети – пускова установка, задвижвана от водородно гориво

Това съобщава изданието NewAtlas. Пусковата установка представлява дълга тръба, пълна с водород, хелий и кислород. Газовете служат като алтернатива на барута или други пиротехнически заряди, ускорявайки полезния товар до огромни скорости.

Компанията вече е изградила тестово съоръжение с височина 16,5 м и го е тествала на площадка в Аризона в края на 2021 г., постигайки скорости над 3 Мах и изпращайки снаряд в стратосферата. Тази година компанията възнамерява да осигури на обекта скорост, достатъчна за преодоляване на т.нар. "Линии на Карман" - височина 100 км.

Изстрелвания могат да се извършват по този начин на всеки 60-90 минути, докато, както уверяват от компанията, цената ще бъде около 10 пъти по-ниска, отколкото при доставка на товари с ракета.

„Вашите спътници и полезни товари могат да бъдат доставени в орбита само за 10 минути“, казва Ерик Робинсън, директор по бизнес развитие в Green Launch.

Сред партньорите и клиентите на компанията са Калифорнийският университет в Сан Диего и Харвард, спонсор е Националната научна фондация на САЩ.

В допълнение към намаляването на разходите, представителите на Green Launch подчертават екологичността на проекта - липсата на първата степен  в ракетите ще предпазва природата от вредни въздействия, тъй като изгарянето на водород в самото оръдие не оставя никакви емисии, освен вода.

А операторите на групировки от спътници ще могат да ги изстрелват един по един, което ще избегне риска от загуба на голям брой спътници в случай на неуспешно изстрелване на ракета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: