Учени създадоха микророботи, които могат да работят в човешкия мозък

Учени създадоха микророботи, които могат да работят в човешкия мозък Снимка: https://pixabay.com/

Калифорнийската компания Bionaut Labs разработи инжекционни роботи, които попадат в човешкия мозък и се движат там с помощта на магнити

Bionaut Labs работи с изследователския институт Макс Планк: заедно екип от учени е стигнала до идеята за използване на магнитна енергия за управление на роботи.

Магнитните намотки, поставени от външната страна на черепа на пациента, са свързани към компютър. Устройството може дистанционно да въведе микроробот в засегнатата част на мозъка и след това да го изведе по същия начин.

Целият апарат се транспортира лесно, за разлика от ЯМР, и консумира 10-100 пъти по-малко електроенергия, отбелязват авторите.

Изследователите планират да използват такъв робот за пробиване на пълни с течност кисти в мозъка. Освен това, ако успеят, устройствата ще се използват за лечение на синдрома на Денди-Уокър, рядък мозъчен дефект, който се среща при деца.

Авторите вече са тествали роботите върху големи животни като овце и прасета. Те отбелязват, че по техни данни разработката е безопасна и за хората.

Микророботичната технология ще помогне за попадане в области на мозъка, които не могат да бъдат  обработвани с конвенционалните оперативни методи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: