Indian Oil не предвижда повече покупки на руски петрол

Indian Oil не предвижда повече покупки на руски петрол Снимка: theins.ru

Най-голямата индийска рафинерия съобщи, че решението ѝ не е стратегическо, а е свързано с техническите изисквания на компанията

Според източници на Reuters, рафинерията няма да купува повече руски петрол Urals и друг петрол с високо съдържание на сяра като Das, Eugene Island, Thunder Horse. Indian Oil внася петрол за себе си и за дъщерното си дружество Chennai Petroleum

В края на март Indian Oil купи 3 милиона барела Urals на търг, с товарене през май. Според източници на Reuters петролът е за търговеца Vitol при доставка с отстъпка. Това беше втората покупка на руски петрол от индийска петролна рафинерия след нахлуването в Украйна, със закупени общо 6 милиона барела руски петрол. 

Bloomberg съобщи, че Русия е предложила на Индия отстъпка от $ 35 за барел, в сравнение с цените преди началото на „военната операцията“ в Украйна. Според източници на медията, Москва се стреми към договор за доставка на поне 15 милиона барела до края на 2022 г., а преговорите се водят на правителствено ниво.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън на 11 април, по време на видеоконференция с индийския премиер Нарендра Моди, го призова да не увеличава вноса на руски петрол, като отбеляза, че това „не е в интерес на Индия“. Байдън обеща да помогне на страната, която е втори по големина вносител на петрол в Азия, да диверсифицира енергийните си доставки.

На фона на войната в Украйна, основни световни потребители започнаха да се отказват от руските енергийни доставки, независимо от възможните загуби и риска от повишаване на цените. 

В началото на март САЩ обявиха, че постепенно спират вноса на руски нефт, газ и въглища. Великобритания предвижда да се откаже от руския петрол до края на годината. 

В началото на април Европейският съюз реши да преустанови вноса на руски въглища, а Европейският парламент гласува за пълно и незабавно ембарго върху руския нефт и газ. 

Австралия също се отказа от руския нефт и газ. Япония обяви намерението си да се откаже от вноса на въглища от Руската федерация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: