Икономика на войната

Икономика на войната Снимка: channelnewsasia.com

Полша ще се лиши от руски въглища и газ, Германия ще доставя авангардно въоръжение на Украйна.

В светлината на енергийните решения за постигане на независимост от руските енергийни носители в Европа, Полша е поредната страна със своя инициатива. По думите на заместник-министъра на външните работи Шимон Шинковски, спирането на доставките от руски въглища и природен газ ще се случи в близките месеци. 

„Дори Европейският съюз да не вземе такова решение, в рамките на няколко месеца ние ще го вземем, за да дадем добър пример и да насърчим и други страни да го направят“, казва Шинковски в интервю за Berliner Zeitung.

Той обаче подчертава, че Полша сама не може да повлияе значително върху руската икономика и изразява очакванията на страната си за необходимостта от общи решения на европейско ниво

Литва вече се отказа от руския газ. „Ние сме първата страна от ЕС от клиентите на „Газпром“, която обяви независимост от доставките на руски природен газ и това е резултат от нашата дългогодишна последователна енергийна политика и своевременни структурни решения“, заяви по този повод латвийският министър на енергетиката Дайнюс Крейвис.

САЩ се отказаха от руския петрол, а редица други страни от Европа и света планират ограничаването и пълното прекратяване на руските енергийни доставки. От своя страна Русия пренасочва износа им към страни като Китай и Индия.

Panzerhaubitze 2000 HD Wallpapers | Background Images
Panzerhaubitze 2000, снимка - alphacoders.com

Немската компания Krauss-Maffei Wegmann ще достави на Украйна 100 самоходни артилерийски оръдия Panzerhaubitze 2000, съобщава Die Welt, позовавайки се на украински правителствени източници. Доставката им в Украйна ще започне след 30 месеца, т.е., около втората половина на 2024 г. завърши изцяло през 2027 г. 

Стоте модерни гаубици, заедно с обучаващия комплекс, струват €1.7 милиард. Panzerhaubitze 2000 е мощна артилерийска система, в производство от 1998 г. Тя изстрелва снаряди от стандартния за НАТО калибър 155 мм на разстояние 30 км, както и специални снаряди с прецизно ракетно насочване и двойно по-голям обсег на действие. Оръдията Panzerhaubitze 2000 изстрелват 3 снаряда за 9 секунди, или серия от 10 снаряда за 56 секунди. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: