Какво се промени в политическия пейзаж на Франция след първия тур на изборите

Какво се промени в политическия пейзаж на Франция след първия тур на изборите Снимка: thejournal.ie

На 24 април Франция ще вземе решение, което може да повлияе силно не само на страната, но и на бъдещето на Европа

Резултатът от първия тур на френските избори показва разделението на хората във Франция, в един процес на противопоставяне на ценностите, развиващ се в много европейски страни – демокрация срещу автокрация, европейска интеграция срещу национални приоритети. 

Центристът Еманюел Макрон ще се изправи на балотаж срещу Марин льо Пен, която през изминалите пет години смекчи крайно десния си облик. Може да се спори дали това е реално или привидно, но така или иначе първият тур на изборите осигури на действащия президент само няколко процента предимство пред съперничката му от дясно.   

Le Parisien предсказва реванш, отчитайки предимството на Макрон, с уговорката, че всичко в страната се е променило, освен двамата съперници от изборите през 2017. Според изданието, изборният резултат показва „разочарованието на избирателите“ и може да донесе големи промени във френския политически живот, респ. в Европа. 

Популярният ежедневник съветва действащия президент „да запретне ръкави“ преди балотажа и най-сетне да включи предизборната си кампания „на макс“, тъй като голяма част от френската общественост смята, че зает с тежките международни проблеми, Макрон е пренебрегнал избирателите си и не е представил по най-добрия начин програмата си за управление,  „За да привлечете някого, трябва да флиртувате, а не да му представяте бизнес план“, казва един от анализаторите на Le Parisien.

Le Monde тегли чертата от първия етап на изборната надпревара в подобна посока, но определя по-ясно противоречията в новия политически фон. „Вторият рунд между Еманюел Макрон и Марин Льо Пен изправя Франция на шефовете и пенсионерите срещу Франция на служителите и работниците, градовете срещу периферията, европейската интеграция срещу националния суверенитет“.

Изданието отчита, че петте години президентство на Еманюел Макрон са му донесли едва 3,6% преднина пред Марин Льо Пен, но отдава това на последните години, предвид адекватните действия на Макрон по време на ковид кризата и войната в Украйна. 

„Льо Пен обаче е уловила загрижеността на хората във Франция за разходите за живот, следвайки същевременно политика на национална идентичност и суверенитет“, подчертава Le Monde и отбелязва, че вече много по-малко французи приемат Марин Льо Пен като заплаха за нацията. 

За разлика от тях, десният вестник Le Figaro казва, че "изненадата е, че няма изненада". „Французите получиха реванш, който не искаха“, пише изданието. Според Le Figaro Макрон може да гледа по-спокойно към втория тур. Вестникът отчита несъмнено по-доброто представяне на Марин Льо Пен в сравнение с изборите през 2017 г., но определя преднината на Еманюел Макрон като "значителна" и предвещава, че на 24 април победата „няма да избяга от действащия президент".

„Трябва да се надяваме на това“, казва Le Figaro, и с няколко думи нахвърля недостатъците в програмата на Марин Льо Пен – опасна финансова неяснота, слаб политически екип, нулев опит в управлението и съмнителни компетенции. 

Le Figaro определя следващите години пред света като предизвикателство и смята, че в крехкото международно положение Франция, като една от най-силните страни в ЕС, няма да застраши своята сплотеност, международно доверие и финансова стабилност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: