В руските училища ще се изучават санкциите срещу Русия и ползата им за руската икономика

В руските училища ще се изучават санкциите срещу Русия и ползата им за руската икономика Снимка: baltics.news

Учебната програма започва с цита от Владимир Путин

Преподаватели и ученици вече разполагат с помагала за нов предмет, който ще се нарича „Антируските санкции и тяхното въздействие върху националната икономика“ и ще се преподава на учениците от 5 до 11 клас като част от курс по социални науки.

В справочниците се обяснява колко положително ще се отрази заместването на вносните стоки с „родни“, на фона на санкциите, наложени на Русия заради войната срещу Украйна, пише „Коммерсантъ“. Указанията към преподавателите са "да покажате как Русия успешно се справя с натиска на санкциите и да дадете представа за основните направления на противосанкционната политика в Руската федерация“

За мото на курса е избран цитат от Владимир Путин: „Русия е под безпрецедентен външен натиск“. Първите часове предвиждат проверка дали учениците знаят „кои са приоритетните противосанкционни мерки в политиката на нашата държава“, т.е., "учебно" проучване за нагласите на децата и семействата им. Новият предмет определя санкциите като ограничения, предназначени „да накажат нашата държава за специалната военна операция в Украйна, целяща да защити населението на Донбас“.

Следващата част от учебния материал запознава учениците с концепцията на министър-председателят на Русия Михаил Мишустин за „защитата на вътрешния пазар и поддържането на заетостта на трудоспособното население като най-важни области на противосанкционната политика“. Помагалата не изясняват защо точно сега и именно санкциите са ги превърнали в приоритет, след като вътрешният пазар и трудовата заетост са основополагащи за всяка национална икономика.

Програмата е допълнена с видео, което обяснява колко е полезно да се заменят вносните стоки с руски. Критикува се политиката от 90-те години и първото десетилетие на настоящия век, когато активно се рекламира „идеята за превъзходството на всякакви вносни продукти и неспособността на руските производители да въведат техни аналози”. Но според авторите на видеото, през 2022 г. всичко се е променило драстично.

В края на курса по новия предмет учениците трябва да попълнят анкета и да отговорят на поредица въпроси: справедливи ли са санкциите срещу Русия, ще доведат ли до укрепване на руската икономика и кой ще претърпи по-големи икономически загуби - Русия, страните от НАТО или всички страни по света.

Новите учебни ръководства са разработени от Института за стратегия за развитие на образованието към руското образователно министерство, със съдействието на "водещи експерти от трети страни" от различни индустрии. 

Инструкции как да се говори на учениците за войната в Украйна бяха разпратени в руските училища още в първите дни на инвазията. Новият предмет е поредна стъпка на Кремъл в опитите му да оправдае международната изолация, на която обрича младите руснаци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: