Руската пропагандна машина действа в училищата

Руската пропагандна машина действа в   училищата Снимка: theatlantic.com

Подготовката за агресията в Украйна явно е замислена отдавна, след като вече е отпечатан и се разпраща наръчник с указания за преподавателите как да представят агресията срещу суверенната страна.

Помагалото за уроци по обществознание по темата за военния конфликт в Украйна съдържа два учебни плана – за средния курс и за гимназиите, както и „набор” готови отговори на въпроси, които учениците биха могли да зададат, пише mediazona.ru.

В плана за 7-ми и 8-ми клас се казва: „Ние, Русия, винаги сме подкрепяли и сме се грижили за Украйна – защото сме един народ и не може да има омраза между нашите страни. Но за съжаление, през 2014 г. на територията на Украйна имаше противоконституционен и кървав държавен преврат. На власт дойде проамериканско правителство и всъщност установи външен контрол върху суверенната държава".

Наръчникът предлага настоящият военен конфликт в Украйна да се нарича специална мироопазваща операция, чиято цел е да овладее националистите, които потискат рускоезичното население“. Според авторите, жителите на Украйна „от осем години са подложени на тормоз и геноцид от киевския режим“.

„И за това ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, както и към въздаване на правосъдие за онези, които са извършили множество кървави престъпления срещу цивилни, включително граждани на Руската федерация. Но нашите планове не включват окупацията на украински територии. Няма да налагаме нищо на никого със сила“, се твърди в наръчника.

На учениците от 9-11 клас трябва да се обяснява, че това, което се случва в Украйна сега, в международната практика  се нарича "налагане на мир“, тъй като от 2014 г. страната се управлява от „фашисти и русофоби“, които действат „по чужди разрушителни заповеди“.

Пособието се опитва и да насади страх у  руските юноши: „Всички разбират, че ако нашествието в Украйна не се направи сега, след три-четири години ще бъде твърде късно. Тогава ще има голяма война, която не може да се води само с професионална армия, ще се призоват и резервистите, и всички възрастни. Тогава всичките ви мечти и планове ще бъдат забравени за известно време или завинаги”. Това трябва да казват преподавателите на учениците си.

И двата учебни плана включват гледане на откъс от речта на Владимир Путин за признаването на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. 

Така руската образователна система забърква кашата в главите на поколение нови еничари, бъдещи бойци за каузите на Русия, докато руски снаряди обстрелват цивилни цели в Украйна, вкл. детска градина.

Същевременно, въвеждането на персонални санкции срещу представители на руската държавна администрация говори за вложенията на руски политици в чужди банки. Виждат го и руските граждани. 

В края на 2021 г. The Moskow Times съобщи, че според официални данни на Росстат, за последните 20 години, съвпадащи с управлението на Владимир Путин, от Русия са емигрирали 5 милиона души, болшинството - млади и образовани хора, които търсят по-добър живот в чужбина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: