Напрежение в Южен Кавказ след нахлуването на Русия в Украйна

Напрежение в Южен Кавказ след нахлуването на Русия в Украйна Снимка: aze.media

Неуспехите на руската армия в Украйна пропукаха влиянието на Русия във важния постсъветски регион, в който Москва традиционно играе ключова роля.

Според експерти, говорили пред The ​​Moscow Times, позицията на Русия в тази стратегическа област е уязвима. Нито една от трите постсъветски републики в региона - Армения, Азербайджан и Грузия - не подкрепи Русия при гласуванията в Общото събрание на ООН за осъждане на войната, тъй като за тях нахлуването в Украйна е много тревожен прецедент

Ключът към руското влияние в Южен Кавказ е ролята на Русия в Нагорни Карабах, смятат експертите. Отцепилата се територия е международно призната като част от Азербайджан, но е населена предимно с етнически арменци. Русия има добри отношения както с Армения, така и с Азербайджан, но азерите са съюзници и на Турция, основният регионален конкурент на Москва.

След победата на Баку над Ереван в шестседмичната война в Нагорни Карабах в края на 2020 г., Русия стана гарант за арменците в спорния регион, с около 2000 руски миротворци на фронтовата линия между двете страни. Последните слухове, че Русия изтегля поне част от своя контингент, за да го пренасочи към  Украйна, станаха повод за ескалация на военните действия в Нагорни Карабах, където примирието се нарушава често. 

През уикенда азербайджански войски окупираха село в Нагорни Карабах, избухнаха и други сражения, за които двете страни се обвиняват взаимно. Министерството на отбраната на Русия обвини Азербайджан в нарушаване на примирието и заяви, че мироопазващият контингент на Москва „ще предприеме мерки за разрешаване на ситуацията“.

Това е поразителен обрат в езика между Русия и Азербайджан, едва месец след като президентът Илхам Алиев посети Москва в навечерието на войната в Украйна. Медиите в авторитарен Азербайджан действаха много внимателно, изразявайки косвена подкрепа за Украйна. 

От своя страна, Украйна традиционно партнира с Азербайджан, продавайки на Баку оръжие, докато Армения зависи от Русия за своята сигурност. Напрежението в Нагорни Карабах може да се разчете като знак, че Азербайджан имитира политиката на Русия в Украйна, опитвайки се да пренапише фактите на място, казват анализатори. 

Georgia supports Ukraine, resists Russian pressure | Daily Sabah
Грузия подкрепя Украйна, снимка - dailysabah.com

Войната в Украйна има последствия и за Грузия, кавказката държава, която исторически е имала най-антагонистични отношения с Русия. През последните години Тбилиси се постара да не обижда Москва, отказвайки достъп на някои руски опозиционери. Въпреки това мнозина в прозападно настроената Грузия се опасяват, че вече изолирана, Русия може да предприеме нови военни набези, дори ако армията ѝ е отслабена от войната в Украйна. 

Същевременно и Тбилиси, и Ереван (наред с Казахстан) се превърнаха в приоритетни възможни дестинации за емигриращи руснаци, а в грузинската столица редовно се провеждат мащабни митинги в подкрепа на Украйна.

От своя страна отцепилите се републики Южна Осетия и Абхазия, които са международно признати като част от Грузия и зависят силно от руската щедрост, подкрепиха операцията на Москва срещу Киев, като Южна Осетия пренасочи към Украйна около 2000 руски и свои войници.

Освен това Абхазия и Южна Осетия официално признаха прокремълските републики в Източна Украйна. Всеизвестно е, че двете републики са придатъци на Русия, но неотдавнашно изявление на Москва, че съкращава субсидиите, повдига опасения за отслабване на руския авторитет дори в Сухуми и Цхинвали.

Анализатори смятат, че военните неуспехи на Кремъл в Украйна може да го подтикнат към по-активни твърди действия, за да потвърди авторитета си в Кавказ, което ще внесе още несигурност в и без това неспокойния регион. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: