Кои са актьорите с най-големите хонорари в киното

Кои са актьорите с най-големите хонорари в киното Снимка: thewrap.com

Току-що отминалите 94-ти „Оскари“ отново дадоха повод да се заговори за парите в голямото в кино.

Церемонията не мина без инциденти, включително „рицарският жест“ на Уил Смит, който на сцената шамароса водещия, пошегувал се със съпругата му. Зрители по цял свят стояха на тръни дали ще се изпълни предсказанието на Шон Пен, че показният парад на звезди ще се превърне в демонстрация на „неприлично поведение“ на фона на войната в Украйна, но едноминутното мълчание с призиви за дарения и помощ за украинския народ донякъде „измиха лицето“ на знаменитостите и феновете се върнаха към едно от любимите си занимания – да пресмятат приходите на своите филмови кумири.

Днес в списъка на холивудските милионери дамите с малки изключения са във втората половина, но първият филмов хонорар, надхвърлил $ 1 милион, е постижение на Мери Пикфорд. Звездата на нямото кино започва с $ 10 на ден през 1909 g., за да стигне през 1916 до $2000 на седмица, когато (на 24 години) подписва с Paramount Pictures невероятния за онова време договор на стойност $ 1 040 000. Смятаният за първи милионер в киното Чарли Чаплин получава подобна сума едва след една година.

В наши дни „починът“ на Мери Пикфорд остава „самотен ловец“, тъй като "А-листата" в съсловието на звездите-милионери определено е доминирана от силния пол. Води „безсребърника“ Киану Рийвс с приход от $126 милиона за „Матрицата – Презареждане“ (2003), а трите части на фантастичната поредица, заедно с отчисленията от печалбите, му носят общо $ 262 милиона. Но за Киану парите не са цел – той е пословичен с обичая си да ги дарява за различни каузи.

„Мъже в черно“ носят на новия носител на „Оскар“ Уил Смит $100 милиона, генерирани от $18 милиона хонорар и полагаемия процент приходи от филма. 

В мъжката компания тук се намесва Сандра Бълок със $ 77 милиона приходи от „Гравитация“ (2013). Филмът ѝ носи и няколко номинации за „Оскар“, а финансовото му изражение е добре дошло за благотворителните ѝ инициативи.

„Индиана Джоунс – Кралството на кристалния череп“ прибавя към портфейла на Харисън Форд $ 65 милиона. Само с $ 5 милиона по-малко - $60 милиона - е спечелил „геният на лудостта“ Джак Никълсън за „Батман“. Любимецът на дамите Леонардо Ди Каприо за трилъра „Началото“ (2010) е заработил $ 59 милиона. Ди Каприо също е известен дарител с щедри чекове за социални каузи и борбата с климатичните промени.

„На опашката“  се нарежда Капитан Джак Спароу – харизматичният Джони Деп се е разписал срещу сумата от $ 56 милиона за „Карибски пирати – В непознати води“, но според неокончателни данни, цялата поредица му носи $ 185 милиона. 

Има опасност обаче Деп да премине към "по-скромните" в клуба на холивудските милионери, след като раздялата с последната му съпруга Амбър Хърд го свърза със слухове за домашно насилие. За завладения от идеите на движението #MeToo през последните години Холивуд, идеята на Амбър да разнася мръсното бельо на краткия си семеен живот с Джони, практически затвори вратите на актьора към голямото кино – засега.

Разбира се, приходите на актьорите трудно съперничат с тези на режисьори и продуценти, а в последните години - и с печалбите на плеймейтки и "инфлуенсър(к)и като Парис Хилтън или пословичната с безвкусния си стайлинг Ким Кардашиан. Но, както се казва, случва се в "страната на неограничените възможности", особено в Холивуд - американската фабрика за мечти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: