
В японските училища децата изучават хранене
- Smart Life
- Текст:

В страните от ОИСР най-високият процент се пада на САЩ, Мексико и Турция, където около половината деца са с наднормено тегло. След тях са Израел, Франция, Колумбия и Южна Африка – там около една четвърт от децата са с наднормено тегло. По-добре е положението в Италия и Норвегия, а Япония е дом на най-здравите деца. Deutsche Welle представя японския опит.
Японските деца се хранят в училище – но менюто е далеч от това, което родителите им си спомнят за еднообразната храна в училищния стол. Днес кухните в японските училища се снабдяват само с пресни продукти – от училищната градина и по договори с местни фермери. Част от обучението по хранене е програмата „От градината до масата“. Тя включва работа на децата в зеленчуковата градина – най-често в периодите на прибиране на реколтата.
Важно е децата да разберат, че храната не идва само от супермаркета, смятат преподавателите по хранене. В деня за събиране на реколтата, първите часове са на полето. Събраните зеленчуци се готвят от училищния готвач и се сервират на учениците същия ден.
Готвачът обсъжда плана за хранене с учителя по хранене, като заедно съставят менюто, така че да включва балансирани блюда, с необходимите въглехидрати, месо или риба и зеленчуци. Един обяд обикновено предлага три ястия с обща калорийна стойност около 600 калории.
Преди да започнат да се хранят, децата пеят кратко популярно четиристишие, с което изразяват благодарността си за храната. Храненето завършва с подобен ритуал. Не се смята за добро поведение храна да остане в чиниите – но при предварително обмисления баланс, това почти не се случва.
В зависимост от учебната програма, децата понякога вечерят в училище. Стандартната училищна вечеря в Япония се състои от тестени продукти – някои от десетките типове оризови нудли, протеините се набавят от рибно блюдо със зеленчукови гарнитури, а за пиене се предлага мляко.
Веднъж месечно всяко дете дежури в кухнята. За целта за малките помощници на готвача са приготвени престилки и шапки. Обядът се сервира в класните стаи – така че, естествено, учениците се учат да се хранят чисто, като същевременно усвояват трапезния етикет.
Опитът на Япония вече е модел за училищното хранене в много страни. Важното е и ученици, и родители да са убедени, че храната в училище е вкусна и достатъчна – така че „дояждането“ в къщи да бъде много рядка практика.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Протести в Скопие заради спора със София

Какво може да постигне конференцията за възстановяване на Украйна

Откриването на бозона на Хигс "съсипа живота" на неговия автор

Мексикански кмет се ожени за крокодил, облечен като булка

Френските заместители на месо няма да се маркират като продукти на месопроизводството

Дори изключените газови котлони се оказаха източници на опасни химически вещества

Осъден на смърт тексасец поиска отлагане на екзекуцията, за да стане донор на бъбрек

Китай може да превземе Луната
