В японските училища децата изучават хранене

В японските училища децата изучават хранене Снимка: ashventures.wordpress.com

По данни на Световната здравна организация около 40 милиона деца на възраст под пет години са с наднормено тегло

В страните от ОИСР най-високият процент се пада на САЩ, Мексико и Турция, където около половината деца са с наднормено тегло. След тях са Израел, Франция, Колумбия и Южна Африка – там около една четвърт от децата са с наднормено тегло. По-добре е положението в Италия и Норвегия, а Япония е дом на най-здравите деца. Deutsche Welle представя японския опит.

Японските деца се хранят в училище – но менюто е далеч от това, което родителите им си спомнят за еднообразната храна в училищния стол. Днес кухните в японските училища се снабдяват само с пресни продукти – от училищната градина и по договори с местни фермери. Част от обучението по хранене е програмата „От градината до масата“. Тя включва работа на децата в зеленчуковата градина – най-често в периодите на прибиране на реколтата. 

Важно е децата да разберат, че храната не идва само от супермаркета, смятат преподавателите по хранене. В деня за събиране на реколтата, първите часове са на полето. Събраните зеленчуци се готвят от училищния готвач и се сервират на учениците същия ден. 

Готвачът обсъжда плана за хранене с учителя по хранене, като заедно съставят менюто, така че да включва балансирани блюда, с необходимите въглехидрати, месо или риба и зеленчуци. Един обяд обикновено предлага три ястия с обща калорийна стойност около 600 калории. 

Преди да започнат да се хранят, децата пеят кратко популярно четиристишие, с което изразяват благодарността си за храната. Храненето завършва с подобен ритуал. Не се смята за добро поведение храна да остане в чиниите – но при предварително обмисления баланс, това почти не се случва. 

В зависимост от учебната програма, децата понякога вечерят в училище. Стандартната училищна вечеря в Япония се състои от тестени продукти – някои от десетките типове оризови нудли, протеините се набавят от рибно блюдо със зеленчукови гарнитури, а за пиене се предлага мляко.

Веднъж месечно всяко дете дежури в кухнята. За целта за малките помощници на готвача са приготвени престилки и шапки. Обядът се сервира в класните стаи – така че, естествено, учениците се учат да се хранят чисто, като същевременно усвояват трапезния етикет. 

Опитът на Япония вече е модел за училищното хранене в много страни. Важното е и ученици, и родители да са убедени, че храната в училище е вкусна и достатъчна – така че „дояждането“ в къщи да бъде много рядка практика. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: