Ryanair отчита нетна загуба от 185 млн. евро и прогнозира, че трафикът ще намалее с 60% тази година

Ryanair отчита нетна загуба от 185 млн. евро и прогнозира, че трафикът ще намалее с 60% тази година Снимка: TravelWow

Ryanair отчете нетна загуба от 185 млн. евро за първото тримесечие на фискалната си 2021 г., малко по-добра от пазарните очаквания.


Анализатори, анкетирани от Refinitiv, очакваха нетна загуба от 205 млн. евро за тримесечието, завършващо на 30 юни.


Нискотарифната авиокомпания заяви в понеделник (27 юли), че следващите фискални 12 месеца „ще бъдат много предизвикателна година“. „Невъзможно е да се предвиди колко дълго ще продължи пандемията COVID-19, а втора вълна от случаи в цяла Европа в края на есента (когато започва годишният сезон на грипа) е най-големият ни страх в момента", каза Ryanair в изявление.


Секторът бе значително засегнат от пандемията, а целият флот на Ryanair бе приземен за около четири месеца, тъй като страните наложиха строги мерки, за да ограничат разпространението на вируса. Напоследък икономиките в Европа отново се отвориха, авиокомпаниите се върнаха в небето, но мерките за социално дистанциране и карантинните политики ограничиха някои операции.


Ирландската фирма заяви, че очаква трафикът да спадне с 60% през 2020-2021 г., но несигурността около пандемията не позволява да се предоставят допълнителни насоки за годината.


Правителството на Великобритания изненада много туристи през уикенда, като обяви, че Испания ще бъде извадена от списъка на държавите, освободени от карантина при пристигането си обратно в Англия. Все по-голям брой случаи в някои испански региони са предизвикали решението.


Въпреки това Ryanair заяви, че не планира да съкращава полетите до Испания от Обединеното кралство. Главният финансов директор на фирмата Нийл Сорахан каза пред Reuters, че „трябва да бъдем достатъчно гъвкави, за да се справим [с локализирани огнища], след като те възникнат през следващите седмици и месеци“.


Ryanair заяви, че очаква да излезе от икономическата криза пред конкурентите поради „много по-ниска разходна база“. Авиокомпанията също така заяви, че през първото си тримесечие е намалила разходите с 85%, което включва преговори за намаляване на заплатите с персонала. Ryanair също се притеснява, че ЕС и Великобритания може да не постигнат търговско споразумение заради Brexit до края на годината.


Предизвикателството на Brexit, и по-специално на Brexit без сделка, остава високо. Надяваме се, преди края на преходния период през декември, Обединеното кралство и Европа да постигнат споразумение за търговско въздушно пътуване, което ще позволи свободното движение на хора и дерегулирания пазар на авиокомпании между Обединеното кралство и Ирландия“, казаха от Ryanair.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: