В Кремъл не изключват възможността за среща между Путин и Зеленски

В Кремъл не изключват възможността за среща между Путин и Зеленски Снимка: newsua

В Кремъл заявиха, че никога не са отхвърляли възможността за среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски

Но първо биха искали да разберат какво има в дневния й ред и какъв резултат се очаква.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков коментира пред Интерфакс изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, според което Путин по време на телефонни разговори с президента на Турция е казал, че не е против среща със Зеленски.

"Ние многократно сме казвали, че никой не изключва възможността за среща между Владимир Путин и президента Зеленски. Но трябва да разберем какъв трябва да бъде резултатът от тази среща и какво ще се обсъжда на нея", заяи Песков пред Интерфакс в отговор на искане за потвърждение дали е изразена готовност на руската страна за такава среща, която не е придружена от никакви условия.

"За това се извършва работата на делегациите, която от наша страна се ръководи от Медински. Още е рано да се говори за резултатите", каза Песков пред "Интерфакс".

Перспективи за срещата на главите на Русия и Украйна

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк съобщи, че срещата между президентите на Украйна и Русия може да се състои в обозримо бъдеще, а украинската страна прави всичко възможно това да се случи възможно най-скоро.

Мисля, че не трябва да чакаме толкова дълго, за да стигнем до това. Не съм готов да кажа, че тази среща може да се състои в близко бъдеще. Ден, два, три – не. Все пак ще отнеме известно време, но ще се опитаме да го направим възможно най-скоро“, е каза Подоляк в ефира на телемаратона в неделя.

Според него в момента Украйна продължава да търси място за преговори между лидерите на Украйна и Русия по отношение на гаранциите за сигурност и разработването на пакет от споразумения, които ще вземат предвид позиции, които са изключително важни за Украйна.

Когато те бъдат разработени, координирани предварително, тогава президентите ще могат да се срещнат и да изработят окончателните разпоредби на мирния договор“, каза Подоляк.

В същото време той твърди, че Зеленски няма да подписва никакви мирни договори, които са неефективни и неизгодни за Украйна.

По-рано украинският президент Владимир Зеленски определи Йерусалим като възможно място за среща с руския президент. Той подчерта, че не говори за "технически срещи", а за "среща на лидерите". Зеленски също така отбелязва, че смята за „неконструктивно“ срещата да е в Украйна, Русия и Беларус.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: