Ким Чен-ун предложи на Владимир Путин вечна дружба и обща борба с империализма

Ким Чен-ун предложи на Владимир Путин вечна дружба и обща борба с империализма Снимка: kremlin.ru

„Ние винаги сме подкрепяли решенията на Владимир Путин”, цитира ТАСС севернокорейския лидер

Според Ким Чен Ун, следваща среща с руския президент ще помогне за „ново ниво“ в отношенията между двете страни, но подчерта, че настоящото му посещение в Русия се провежда в „специално време“.

Путин се съгласи, отбелязвайки 75-годишнината на Северна Корея, основана на 9 септември 1948 г. "Нашата страна първа призна суверенната и независима Корейска народнодемократична република", подчерта руският президент.

Първата среща между Путин и Ким Чен-ун от 2019 г. насам се провежда в далечния изток на Русия, на космодрума „Восточний”, където севернокорейският лидер се запозна с работата по руските ракети-носители "Ангара" и "Союз-2". Както отбеляза Владимир Путин, срещата е организирана в космодрума Восточний, защото Ким Чен Ун проявява голям интерес към космическите технологии и допусна военно-техническо сътрудничество с КНДР.

Според The ​​New York Times сателитната технология е една от възможните теми на преговорите, както и доставката на артилерийски снаряди и противотанкови ракети от Пхенян за Москва. От своя страна Ким Чен Ун отчаяно се нуждае от доставки на храни и редица стоки от първа необходимост.

Пътуването на Ким Чен Ун до Русия е първото му посещение в чужбина от началото на пандемията, уточнява CNN и припомня, че севернокорейският лидер участва в три срещи с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като двамата разговаряха за ядрени оръжия и ракетни програми.

Внушенията на срещата между Владимир Путин и Ким Чен Ун излъчва позитивни послания за отоншенията между двете страни, въпреки че търговският им оборот практически е нулев. Политически анализатори отбелязват, че в международен план, нищо, свързано с КНДР не може да се случи без благословията на Китай и Си Дзинпин. 

Международни експертите посочват също, че оръжейни доставки от КНДР за Русия директно биха нарушили санкциите на ООН, забраняващи на Северна Корея да търгува с оръжие. Това може да не притеснява Ким Чен Ун, който не спира опитите си да изстрелва междуконтинентални ракети, последните два от които след заминаването му за Русия. Въоръжаването на КНДР обаче определено тревожи международната общност и кара световните медии да не откъсват очи от срещата между руския лидер и севернокорейския му колега.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: