За развитие на граничните региони между България и Гърция ще инвестират З84 млн. евро

За развитие на граничните региони между България и Гърция ще инвестират З84 млн. евро Снимка: МРРБ

Важна мярка в програмата за сътрудничество е подкрепата за малките и средни предприятия, които ще имат достъп до евросредства

Близо 84 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на граничните региони между България и Гърция в периода 2021-2027 г. по програмата за сътрудничество Interreg Гърция – България. 

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. Заедно с Георгиус Зервос – генерален секретар на Министерството на развитието и инвестиции в Гърция, зам.-министър Иванова съпредседателства онлайн заседание на Съвместния програмен комитет, на който бе представен финалния вариант на програмата. Тя ще финансира съвместни проекти на национални и регионални институции, местни власти, гражданския сектор и бизнеса от двете страни на границата.

Над 31 млн. евро от средствата ще бъдат инвестирани в стратегически инфраструктурни проекти. Сред тях са изготвянето на технически проект и инвестиционно проучване за модернизация на жп линията Радомир – Кулата. Ще бъде изработена и интелигентна система за наблюдение на железопътната мрежа в реално време, която ще позволява ранно откриване на предпоставки за инциденти.

Вторият стратегически проект предвижда доизграждане на главната пътна комуникация на Смолян. Целта е да се обособи околовръстен път на града, който ще поеме натоварения трафик към бъдещия граничен пункт Рудозем - Ксанти. От гръцка страна по проекта е планирано надграждане на останалите части от пътната отсечка - от границата към Ксанти, заедно с мерки за цифрова инфраструктура и оборудване със системи за граничен контрол и сигурност по направлението.

35 млн. евро са предвидени за съвместни проекти за реакция при бедствия и извънредни ситуации, подкрепа за зелена инфраструктура и кръгова икономика, както и намаляване на замърсяването, информира още зам.-министър Иванова.

Важна мярка в програмата е и подкрепата за малките и средни предприятия, които ще имат достъп до евросредства за насърчаване на кръгова и зелена икономика, стимулиране на връзката бизнес - образование и др.

Ще се финансират и проекти за развитие на туризма и културния обмен. Като нова мярка е възможността за подкрепа за микро или семейни предприятия и социални кооперативи, работещи в областта на културата и туризма.

Както и в предишния програмен период, от българска страна програмата ще обхваща областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград, а на територията на Гърция – Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Серес и Солун.

Финалният проект ще бъде одобрен от Съвместния програмен комитет с писмена процедура. Преди изпращането за одобрение от Европейската комисия следва да бъде успешно проведена съгласувателната процедура по стратегическа екологична оценка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: