Страшно тиха сутрин в Киев (обновена)

Страшно тиха сутрин в Киев (обновена) Снимка: wtvbam.com

След нощ, изпълнена със сирени и стрелба, в зловещо тихото утро хората в украинската столица чуват дори птиче чуруликане.

Олександер Шерба, посланик на Украйна в Австрия, казва: "Слънцето изгрява в Киев. Стрелбата в моя квартал спря. Чувствам се като след филм за вампири". Кореспонденти на ВВС в Киев съобщиха за „зловеща“ тишина, „но всички знаем, че това може да се промени за миг“.

Позовавайки се на висш служител на разузнаването с пряк поглед върху събитията в Уркайна, AssociatedPress и американски медии съобщават, че украинският президент Владимир Зеленски е отхвърлил предложение на Вашингтон да му помогне да се евакуира и цитират отговора му: "Битката е тук. Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз".

Washington Post също цитира американски и украински официални лица, които казаха, че правителството на САЩ е готово да помогне на Зеленски, но той е отхвърлил предложеието. Позицията му е посрещната възторжено  в социалните медии. Вчера той публикува видео, което го показва в столицата, заедно с ключовите му помощници, отхвърляйки съобщенията, че е избягал от Киев. „Всички сме тук. И така ще остане”казва Владимир Зеленски. 

В друго видео в Twitter той отново е из улиците на Киев и отрича да е призовавал за капитулация: .„Има много фалшива информация онлайн, че призовавам нашата армия да сложи оръжие и че има евакуация“, казва Зеленски на фона на сгради в историческия център на Киев и повтаря: "Тук съм. Няма да слагаме оръжие. Ще защитаваме държавата си".

Съветникът му Михаил Подоляк се обърна към европейските страни така: "Дайте ни войски, за да спрем заедно тероистичното нашествие срещу Европа. Всеки гражданин на друга държава, който желае и може да се включи в борбата за Украйна, ще помогне и на своята страна. Отмина още една нощ на войната, отприщена от Русия, и Украйна отново доказа, че е готова да се бори за себе си и за ценностите на цивилизования свят".

Ukrainian and Russian Fight on Streets of Capital Kyiv - The Moscow Times
Снимка - themoscowtimes.com

Правителството в Киев казва, че по улиците на украинската столица са избухнали сражения. Съобщава се за експлозии в някои части на града рано в събота. Смята се, че руските сили приближават. Има съобщения за тежки боеве в няколко града в Южна Украйна,

Украински военни твърдят във Facebook, че до третия ден на войната са загинали около 3500 руски войници, а близо 200 са взети в плен. Русия е загубила също и 14 самолета, 8 хеликоптера и 102 танка. По данни на Украинското здавно министерство са згинали най-малко 198 цивилни украински гаждании, включително три деца. ВВС отбелязва, че няма как да провери достоверността на тази информация.

Русия засега не е признала за жертви. Руската федерация блокира резолюция на Съвета за сигурност към ООН срещу войната. Китай, Индия и ОАЕ се въздържаха от гласуването.

Постоянните представители на 47-те държави-членки в Съвета на Европа "се споразумяха да преустановят правата на представителство на Руската федерация",съобщава АFP. Решението влиза в сила незабавно и засяга правата на представителство на Русия в Комитета на министрите и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Според Дмитий Медведев обаче, това е добра възможност да се възстанови смъртното наказаие в Русия.

Meta Platforms, компанията-майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви, че ще забрани на руските държавни медии да пускат реклами или да си осигуряват приходи чрез социалните медии.

Хиляди руснаци отново излязоха на улиците в множество градове в Русия в знак, че осъждат нападението срещу Украйна. Снимки показват демонстранти с антивоенни лозунги по улиците в Москва и Санкт Петербург. Съобщава се за протести в много градове, включитело в Екатеринбург и снежния Новосибирск, в Сибир. Демонстрантите бяха посрещнати със засилено полицейско присъствие. Арестувани са повече от 1800 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: