Европейският парламент заплашва да отхвърли споразумението за възстановяване на ЕС

Европейският парламент заплашва да отхвърли споразумението за възстановяване на ЕС Снимка: pixabay

Участниците в срещата на върха на ЕС, която приключи тази седмица, се договориха за финансирането на възстановяването му след пандемията и за неговия бюджет.

В четвъртък 465 депутати гласуваха в подкрепа на резолюцията в Европейския парламент след разгорещени дискусии, заплашвайки да отменят сделката на държавните и правителствени ръководители.

Действахме бързо и с разбиране за неотложността на въпроса - каза Шарл Мишел, председател на Съвета на ЕС, по време на дебата. - За по-малко от два месеца решихме как да съберем и разпределим над 1,8 трилиона евро. Това е мащабен отговор."

За да се намерят средства за справяне с последиците от  коронавируса, ще трябва да се орежат дългосрочните средства за традиционните сфери. Това предизвика най-много възражения от страна на много депутати.

Европейският бюджет в настоящия си вид по-скоро прилича на бюджет на XX век, отколкото на бюджет на XXI век - каза белгийският „зелен“ Филип Ламбертс. - Намаляват се разходите за научни изследвания за най-зелените части на Общата селскостопанска политика."

Няма достатъчно бъдеще в бюджета - заяви Никола Бира, демократ от Германия. - По-малко се заделя за иновации, за малкия и средния бизнес, за външната политика, за здравеопазването - за всичко, в което трябва да инвестираме.“

Разочарован съм - заяви германският депутат Дейвид Макалистър. - Мисля, че трябва да харчим повече пари за бъдещи проекти, образование, изследвания."

Ще видим дали можем да защитим нашите европейски пари от антиевропейски олигарси - каза унгарският демократ Катлин Чеа. - Те нарушават върховенството на закона и имат навика да използват европейски средства за собствени цели.“

Депутатите обвиняват правителствата на Унгария и Полша в такива нарушения на демократичните принципи.

Ръководителят на Европейската комисия на ЕС призна, че самата тя не харесва определени части от сделката, но обеща да вземе предвид критиките и желанията на депутатите:

Комисията ще направи подобрения - каза Урсула фон дер Лайен. - Ще актуализираме предложението за върховенство на закона от 2018 г. и ще работим с нашите колеги законодатели, за да допълним това предложение и да го подобрим при необходимост.“

Кореспондентът на Euronews Дарън Маккафри съобщава от Брюксел:

Депутатите често изразяват недоволство, но рядко отхвърлят нещо. Този път изглежда различно. Европейският парламент беше пренебрегнат, но сега Съветът на ЕС започва преговори с него. Борбата за одобряване на сделката далеч не е приключила."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: