Държавите не трябва да отменят рестрикциите, докато не се намери ваксина

Държавите не трябва да отменят рестрикциите, докато не се намери ваксина Снимка: Xinhua

The Guardian: Карантината не трябва да се отменя, докато не се появи ефективна и широкодостъпна ваксина срещу коронавирус
Държавите искат да прекратят карантините и да позволят на хората да се движат и да работят отново. Но те ще трябва да следят внимателно новите случаи на заразяване и да променят съществуващите ограничения дотогава, докато не се появи ваксина срещу COVID-19. Това пише The Guardian, позовавайки се на ново изследване, базирано на китайския опит.

Пекин наложи строг контрол над ежедневния живот на своите граждани. Това позволи да приключи първата вълна на COVID-19. Но заплахата от начало на втора вълна е съвсем реална, предупреждават учени от Хонконг.

Въпреки че с тези мерки за контрол очевидно бе намален броят на заразяванията до много ниско ниво, без колективен имунитет срещу COVID-19 разпространението може лесно да се увеличи отново. Причината е, че бизнесът, заводите и училищата постепенно възобновяват работата си", обяснява проф. Джоузеф Т. Ву от университета в Хонконг, който също така припомня и повишения риск от „внос" на инфекцията от чужбина, тъй като коронавирусът се разпространява в целия свят.

Китай постигна намаляване на така наречения репродуктивен индекс на вируса. Това е индикатор, който показва колко хора може да зарази един заболял от COVID-19. Преди този индекс в Китай достигаше 2-3, сега е паднал до по-малко от единица.

Но изследователите предупреждават, че ако нормалният темп на живот се възстанови и всички ограничения се премахнат твърде бързо, репродуктивният индекс ще се увеличи отново. Правителствата ще трябва да следят внимателно какво се случва.

„Политиките за контрол, като физическото дистанциране и промените в поведението, вероятно ще се запазят още известно време. Намирането на баланс между възстановяване на икономическата активност и запазване на репродуктивния индекс под единица е най-добрата стратегия, докато ефективната ваксина не стане широко достъпна" - казва Ву.

Изследване, публикувано в списание Lancet, се основава на моделирането на епидемията в Китай. То е установило, че смъртността в континентален Китай е значително по-ниска, под 1%. За сравнение в провинция Хубей, където започна пандемията, смъртността достигна 6%. Показателят също така варира и в зависимост от икономическото благосъстояние на всяка провинция, което може пряко да повлияе на капацитета на местните здравни системи.

„Дори в най-богатите и добре обезпечени мегаполиси, като Пекин и Шанхай, ресурсите на здравната система са изчерпани. И медицинските служби ще се сблъскат с трудности в случай на неочаквано увеличаване на заболелите", казва водещият автор на проучването проф. Габриел М. Леун от университета в Хонконг.

„Нашите изводи указват на необходимостта да се гарантира, че местните здравни системи разполагат с необходимия персонал и ресурси, за да се сведат до минимум смъртните случаи от COVID-19“, допълва той. Учените основават анализа си на данни от местните здравни комисии за потвърдени случаи на коронавирусна инфекция от средата на януари до 29 февруари в четири големи града.

Авторите заключават, че ако се вземе решение мерките за контрол да се отслабят, това трябва да става само постепенно. Ако се позволи скок в нивото на заразяване, това ще доведе до по-големи загуби за здравето и икономиката, дори ако отново се върнат тежки ограничения, за да се спре инфектирането.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: