Какво става със спорта – въпрос след допинг скандала на олимпиадата в Пекин

Какво става със спорта – въпрос след допинг скандала на  олимпиадата в Пекин Снимка: chinadaily.com.cn

Китай се бори игрите да преминат гладко, въпреки новата вълна на омикрон и отсъствието на естествен сняг.

Лятната олимпиада в Токио 2021 вече показа отрицателното си въздействие в ограничването на заразата, а огромното производство на изкуствен сняг и лед нажежи световната общност от еколози и природозащитници, които изтъкват какво недоразумеие е използването на толкова много вода за подобни цели в регион с хроничен недостиг на питейна и поливна вода.

Не стихват и протестите срещу китайската зимна олимпиада, предизвикани от нарушаването на човешките права, като репресиите срещу свободно изразяващите мнението си продължават и по време на олимпиадата с петима нови арестувани, докато Amnesty International организира световна петиция #FreeTheFive. Но Пекин 2022 вече има и своя допинг скандал.

В допинг-проба на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева от национално състезание на 25 декември е открит триметазидин – препарат срещу стенокардия от забранения списък, който е сърдечен метаболитен модулатор и доказано подобрява физическата ефективност. Шокът от новината остро постави въпроса как едно дете, което носи на тренировките плюшени играчки, се е забъркало с употреба на допинг.

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) първо забрани и ден по-късно разреши участето на Валиева, тъй като резултатът от теста ѝ е станал ясен едва на 8 февруари, т.е., ден след като нейният четворен скок наклони везните в полза на златния медал за руския женски отбор на леда. 

Но МОК, Световната антидопингова агенция (WADA) и Международният съюз по кънки (ISU) обжалваха решението на РУСАДА и оставиха случая в ръцете на Спортния арбитражен съд (CAS).  След доклад на експертна група и разговор с младата фигуристка, днес тя получи разрешението на арбитрите да продължи да се състезава в олимпиадата.

Valieva is at centre of legal problem causing medal delay at Beijing 2022
Снимка - insidethegames.biz

Положителният развой се обоснова с факта, че Валиева е под 16 години и е защитено лице по кодекса на WADA. Освен това арбитрите решиха, че не бива да прибягват до мярка, която може да нанесе "непоправима вреда" на младата спортистка.

Разследването обаче продължава, насочено към всички възрастни около фигуристката, вкл. треньори, лекари, физиотерапевти, друг персонал и дори родителите ѝ. Ще продължи и разследването на CАS за твърде късната поява на резултатите от положителия тест на фитуристката.

Това означава, че тя може да спечели медал в индивидуалното състезание и да бъде лишена от него на по-късна дата. В същата ситуация е и отборното класиране, където засега Русия е първа, следвана от САЩ, Япония и Канада.

МОК казаха, че ще последват решението на CАS "независимо дали ни харесва, или не", а Олимпийският комитет на САЩ заяви, че е "разочарован от посланието, което изпраща това решение".  Не са малко и тези, които отчитат реалната ситуация - случаят белязва кариерата на Валиева и поставя под съмнение адекватността на световните спортни институции

Междувременно британски журналисти, писали по темата, получиха смъртни заплахи онлайн, включително от руски депутати, а работата им в Международния информационен център е била затруднена от руските им колеги, които ги посъветвали занапред да си проверяват чая – прозрачен намек за отравянето на бившия руски разузнавач Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон, пише Reuters. 

Русия не за първи път се замесва в допингов скадал. Руската федерация се състезава на Олимпийските игри в Пекин от името на Руския олимпийски комитет, без да използва своя химн или знаме, в резултат на забрана, свързана основно с прикриването на употребата на стероиди на Зимните олимпийски игри през 2014 г., на които Русия беше домакин. 

Поредният скандал може да удължи ограничението, но по-тежкият въпрос, който случаят с Валиева поставя, е мястото и подготовката на деца за участие в спортни състезания от висок клас и стремежът към медали на всяка цена - далеч от отдавна загърбения основен олимпийски принцип, че е важно участието, а не победата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: