Създодоха тесто за пици без дрожди за страдащите от алергия

Създодоха тесто за пици без дрожди за страдащите от алергия Снимка: etopizza.ru

Това съобщава BBC Science Focus Magazine

Благодарение на нова технология хората, които са алергични към дрожди, ще могат да се насладят на пица и различни тестени изделия.

Учени от Университета Федерико II в Неапол (Италия) създадоха методика, която позволява да се приготви тесто за пица без използването на мая. Това стана  възможно благодарение на процеса на набухване, който се използва при производството на газирани напитки.

За създаване на тестото се смесват брашно, вода, сол, а след това всичко това се поставя в автоклав. Последното представлява устройство, наподобяващо пещ. То унищожава вирусите и опасните бактерии с гореща пара под налягане. След това температурата и налягането се увеличават, а с приготвянето на тестото - постепенно намаляват.

Благодарение на новия подход ще бъде възможно да се създадат продукти без дрожди за хора с алергии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: