Задължителна регистрация на бременни се въвежда в Полша

Задължителна регистрация на бременни се въвежда в Полша Снимка: https://pixabay.com/

Полските власти направиха промени в процеса на събиране на информация за общата база данни на пациентите

От 1 октомври лекарите ще трябва да подават информация за бременност в регистъра.

Правозащитните организации се опасяват, че регистрацията на бременни жени ще доведе до затягане на закона за абортите, който вече е един от най-строгите в ЕС.

Антонина Левандовска от фондация FEDERA отбелязва за Euronews: „Въвеждането на такъв регистър плаши жените, които искат да прекратят бременност извън полската здравна система. Дори и да няма наказание за това, информацията ще бъде явна и медицинските специалисти могат да задават въпроси, а това вече е повод за стрес във връзка със социалните, правните и политическите обстоятелства, преобладаващи в Полша днес."

Абортът е практически забранен в Полша. Много лекари се противопоставят на новите мерки.

"Никой не знае кой ще има достъп до такава строго поверителна информация. Има риск жените да бъдат наблюдавани, контролирани, евентуално наказвани за прекъсване на бременност. Това ни поставя лекарите в положение, в което рискуваме да станем шпиони. Аз няма да шпионира моите пациенти", казва гинекологът Агнешка Курчук.

Полското правителство твърди, че промените се правят по препоръка на Европейския съюз.

Войчех Андрушевич, говорител на полското министерство на здравеопазването, каза пред Euronews:

"Европейската комисия е изпратила препоръки относно информацията, която трябва да бъде включена в картата на пациента, това е обща информация - кръвна група, алергии към определени лекарства, важно е това да се знае в процеса на лечение. Информацията за бременността също е много важна за спасяване на животи. Такива пациенти може да имат специални ограничения, когато не бива да приемат много лекарства."

В обществото се разгоря и дискусия относно защитата на неприкосновеността на личния живот, трябва ли правителството да задължи гражданите да споделят такава информация или всеки пациент трябва да вземе такова решение доброволно, предава кореспондентът на Euronews Магдалена Ходовник.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: