Кризата в Украйна: дипломатически ходове по руски (обзор)

Кризата в Украйна: дипломатически ходове по руски (обзор) Снимка: ТАСС

Москва твърди, че е готова на преговори, но продължава да демонстрира военна мощ.

Русия и Беларус нарекоха съвместните си военни учения „Съюзническа решимост“. Военната акция ще продължи до 20 февруари и е съсредоточена върху потискането и отблъскването на външната агресия, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Западът осъди ученията, НАТО ги нарече „опасен момент“, а украинският президент Владимир Зеленски каза, че ги разглежда като „психологически натиск“, посочва в ежедневния си брифинг themoscowtimes.com, позовавайки се на AFP.

Междувремено, „уплашената” за сигурността си Русия засилва дрънкането на оръжия. В сряда Москва предупреди, че следващата седмица ще затвори бреговата линия на Украйна за предстоящи ракетни учения в Черно и Азовско море. Те ще вървят паралелно с ученията в Беларус. 

Разговорите между британския външен министър Лиз Тръс и руския външен министър Сергей Лавров вчера преминаха в напрегната обстановка. Лавров ги описа като  „разговор на ням с глух“, без да уточни кой кой е в случая. Той разкритикува британските дипломати, че са били „неподготвени“ за срещата. 

Лиз Трус контрира: „Със сигурност не аз бях немият в нашите дискусии. Излагам гледната точка на Обединеното кралство относно настоящата ситуация, както и стремежа ни да възпрем Русия от инвазия в Украйна”. В коментар в социалните мрежи руският дисидент Михаил Ходорковски коментира, че „ако има някой глух, това е Министерството на външните работи на Русия”.

В сряда Великобритания заяви, че е готова да разположи допълнителни войски в отговор на кризата в Украйна. Премиерът Борис Джонсън каза: „Още 1000 британски войници ще бъдат поставени в готовност, за да подкрепят хуманитарна реакция в региона, ако е необходима“.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс и началник щаба на отбраната адмирал сър Антони Дейвид Радикин ще се срещнат днес с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Уолъс каза пред репортери, че е време „да се научат уроците от приключването на Студената война“.

Вчера в Обединеното кралство кацнаха четири стратегически бомбардировача B-52 от САЩ, а авиобаза Ласк в Полша прие неуточнен брой изтребители F-15 от Шотландия. 

Конфликтът е далеч от разрешаване, като всяка от страните ясно показва приоритетите си - Западът държи на дипломатическо решение, но същевремено укрепва защитата на съюзниците си от НАТО. Русия традиционо се представя за "жертва на агресия" (?!?) и демонстрира агресивно военната си мощ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: