Активен ден за европейските политици (обзор)

Активен ден за европейските политици (обзор) Снимка: news.sky.com

Днес текат редица дипломатически разговори, насочени към решаване на сигурността в Европа и деескалация на напрежението около украинската граница, докато Русия и Беларус започват съвместното си военно учение в същия регион.

Представители на Русия и Украйна ще се срещат с колеги от Франция и Германия в състава на така известната Нормандска четворка. Отново се заговори за споразуменията от Минск, чиято цел е да сложи край на конфликта в Източна Украйна, а в периода 2014 - 2015 г. Украйна, Русия, Франция и Германия ги подкрепиха, припомня ВВС. Това насочва към идеята, че споразуменията може да се използват като основа за успокояване на напрежението и "изграждане на жизнеспособно политическо решение", по думите на френския посланик в САЩ.

Днес премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се включва в прилива на дипломатическа активност с пътуване до Брюксел и Варшава, а външният министър на Великобритания Лиз Тръс и министърът на отбраната Бен Уолъс ще се срещнат с руските си колеги в Москва. Русия многократно обвинява за ескалацията на напрежението около Украйна тези, които нарича "англосаксонски нации" и определи като „истерия” твърдението на Великобритания, че Русия планира да прокара проруско марионетно правителство в Киев.

Пак днес канцлерът на Германия Олаф Шолц ще се срещне в Берлин с лидерите на балтийските държави Естония, Латвия и Литва. Вчера на съвместна пресконференция с премиера на Данния Мете Фредериксен, Шолц заяви „Задачата е да гарантираме сигурността в Европа и вярвам, че това ще бъде постигнато“.

На фона на тези оживени дипломатически действия, Русия и Беларус започват съвместното си военно учение. В 10-дневната инициатива участват около 30 000 руски войници, които седмици наред се придвижваха към Беларус с влакови композиции. Това е най-масираната военна акция на Русия в Беларус след студената война, която се провежда близо до южната граница на Беларус с Украйна. 

Според говорител на Кремъл, двете страни са предприели „сериозното военно учение”, тъй като са "изправени пред безпрецедентни заплахи".

Междувременнно руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза пред ВВС, че след края на учението в Беларус руските войски ще се върнат в постоянните си бази. Той подчерта, че страната му все още вярва във възможността за дипломатическо решение на кризата около Украйна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: