Китай плаща тройни заплати на програмисти за създаване на процесори родно производство

Китай плаща тройни заплати на програмисти за създаване на процесори родно производство Снимка: habr.com

По такъв начин КНР се опитва да ускори процеса на заместване на вноса

Сега Китай все още се опитва да реши проблема със санкциите. За целта правителството иска да създаде собствена инфраструктура за производство на чипове и електронни системи. Тази борба се води с променлив успех, съобщава порталът habr.com.

В последно време Huawei създава система за автоматизирано проектиране на собствени процесори. Експертите успяха да разработят средства за автоматизация на проектирането на електроника  (EDA) за микросхеми, които се произвеждат по технология за 14 нанометра.

Като цяло представителите на компанията са създали 78 инструмента. Всички те са свързани по един или друг начин с хардуера и софтуера, които са необходими за производството на процесори. В момента всички тези инструменти се тестват и резултатите от това тестване ще бъдат известни до края на годината. При това няколко компании едновременно разработват инструментите.

Планира се чиповете да се използват предимно от самата компания Huawei, но най-вероятно тя ще произвежда тези процесори и по поръчка на други компании.

Някои експерти наричат този проект пробив.

Възможно е за сметка на всички тези разработки Huawei да започне да произвежда чипа KC10, който на финала най-вероятно ще бъде наречен Kirin 9010. И този процесор е доста продуктивен. В теста AnTuTu той получава 1,3 милиона бала, докато Snapdragon 8 Gen 2 - 1,27 милиона бала.

Освен това, Китай се опитва да привлече в страната най-добрите специалисти. Като стимул за това служи утроената заплата. Ето защо много инженери се поддават на изкушението. В допълнение към заплатата, служителите получават здравна застраховка, отпуск за отглеждане на деца, добри обезщетения за получаване на образование. А най-ценните служители, разбира се, получават парични премии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: