Южна Африка прави своя версия на ваксината Moderna

Южна Африка прави своя версия на ваксината Moderna Снимка: nature.com

Учени от ЮАР са направили копие на ваксината Moderna Covid, което според тях може да помогне за по-мащабното ваксиниране на населението в цяла Африка. В световен мащаб за момента континентът е с най-нисък процент ваксинирани срещу Covid-19

Компанията, създател на новата версия на ваксината - Afrigen Biologics - се надява да започне клинични изпитвания през ноември. Moderna вече заяви, че няма да налага патенти на своята ваксина и позволи на учените от Кейптаун да работят по своята версия. Световната здравна организация (СЗО) също подкрепя инициативата.

Петро Тербланш, директор на Afrigen Biologics, каза пред BBC, че започват от малко, но имат амбиции бързо да разширят производството. „Това е част от глобална инициатива за изграждане на капацитет и способност в страните с ниски и средни доходи, за да могат сами да задоволят нуждите си“, подчерта той.

Копираният модел е ваксина на базата на сигнална РНК (mRNA), произведена от американската фармацевтична компания Moderna. Pfizer-BioNTech използват същата технология. И двете ваксини бяха едни от първите, разрешени за глобална употреба срещу Covid-19. Този тип ваксина „учи” клетките как да произвеждат протеин, който да предизвика имунен отговор в човешкия организъм.

Водещият учен на Afrigen Biologics д-р Карин Фенър нарече постижението "наистина значимо". Тя смята, че „Това поставя силата в наши ръце, за да можем в бъдеще да произвеждаме наши ваксини, да бъдем готови за следващи пандемии, да произвеждаме материал за клинични изпитвания на африканска земя и да продължим работата по други значими за Африка заболявания”.

В много от африканските страни напълно ваксинирани са под 10% от населението, в сравнение с 60% в Северна Америка, 63% в Европа и 61% в Азия. Въпреки че е една от първите по брой на ваксинирани на континента, в Южна Африка те са едва около 27%.

BioNTech, които си партнират с Pfizer в производството на mRNA ваксина,  съобщиха, че също имат планове да открият завод за производство на ваксини в Африка. В процес на подготовка са и други подобни производствени бази на континента, съсредоточени основно върху руски и китайски ваксини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: