Гутериш иска да ваксинира срещу коронавирус всеки човек на Земята

Гутериш иска да ваксинира срещу коронавирус всеки човек на Земята Снимка: https://pixabay.com/

Без това, според генералния секретар на ООН, могат да възникнат нови щамове, които ще доведат до замиране на живота и икономиката

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчертава необходимостта от ваксиниране на всички хора по света срещу COVID-19. Според него това е единственият начин да се ускори излизането от пандемията.

Това заяви той в понеделник на Световния икономически форум в Давос, предаде Укринформ.

Той също така отбеляза, че без това пълното възстановяване на икономиката е невъзможно.

„Ако не можем да ваксинираме всеки човек, ще създадем нови щамове, които ще се разпространят през границите и ще доведат до спиране на ежедневния живот и икономиката“, каза Гутериш.

Той припомни, че миналата есен СЗО представи стратегия, която предвижда ваксинирането на 40% от световното население до края на 2021 г. и 70% до средата на тази година, но страните все още не са се доближили до постигането на тази цел.

"Процентът на ваксинация в страните с високи доходи е срамно седем пъти по-висок, отколкото в африканските страни. Нуждаем се от справедливост на ваксините и то незабавно", добави той.

Гутериш подчерта, че фармацевтичните компании трябва да покажат солидарност с развиващите се страни, като споделят опита си в разработването на ваксини, „за да можем всички да намерим изход от тази пандемия“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: