Дубай преминава към 4,5-дневна работна седмица

Дубай преминава към 4,5-дневна работна седмица Снимка: стопкадър Eronews

Очаквайки новите правила да засилят конкурентоспособността и да подобрят баланса между професионалния и личния живот

Очаква се тази реформа едновременно да увеличи свободното време и производителността на емирствата. Почивните дни вече няма да са петък и събота, а събота и неделя.


Преходът към новото разписание през 2022 г. започна с държавни служители и училища. След това към тях се присъединиха и финансистите. С течение на времето частният сектор също ще премине. Международните организации, работещи в ОАЕ, приветстват прехода, който ще улесни финансовите, икономическите и търговските връзки с други страни.


Мярката означава, че ОАЕ станаха първата страна в света, която прие 4,5-дневна работна седмица. Започва в понеделник и приключва в петък на обяд.

Подобни експерименти вече са проведени в редица страни, включително в Исландия, където 85% от работниците преминаха на четиридневна седмица, което доведе до повишена производителност и благосъстояние.

Същият ефект се очаква и в Емирствата. Обединеното кралство наскоро обяви подобни планове, следвайки примера на Япония, Испания и Нова Зеландия.

Новият график вече е в сила в училищата на ОАЕ, където часовете в петък вече ще приключват не по-късно от обяд. След няколко седмици с новия график може да се каже, че преминаването към него не изисква промени в училищната програма.

Не само училищата, но и семействата се адаптират. Експатите, живеещи в Дубай, са развълнувани, че могат да останат по-дълго с децата си. Според тях 2,5 почивни дни ви позволяват да постигнете перфектния баланс между работа и свободно време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: