Какво мислят обикновените украинци и руснаци за евентуална война между страните им

Какво мислят обикновените украинци и руснаци за евентуална война между страните им Снимка: themoscowtimes.com

С нарастването на безпокойството, че Русия ще нахлуе в Украйна, кореспондентите на BBC потърсиха обществените настроения в Киев и Москва.

Откакто Русия анексира полуостров Крим през 2014 г. и подкрепи сепаратистите в Донбас, реално не са спрели нито боевете, нито кибератаките, нито дезинформацията. Затова едва ли е изненада, че украинците свикнаха да живеят с усещането за постоянен риск. Джеймс Уотърхауз, кореспондент на ВВС в Киев, събра мненията на киевчани.

„Русия може да направи всичко, защото Путин е непредвидим. Докато Путин е там, винаги ще им риск“, казва Владимир. И това настроение в общи линии владее Украйна. 

Анастасия е по-оптимистична: "Не се притеснявам, защото имаме добро управление и добър президент. Мисля, че могат да се справят. Те ни защитават, затова ги избрахме".

Виктор е студент. Той също не се притеснява, но ходи на занятия по основно военно обучение в университета, което е честа практика в Украйна. „Бихме искали това да не се случи, но ако е необходимо, ще сме готови да се противопоставим на агресора“, казва той. Значи ли това, че той и приятелите му са готови да се бият? „Да, без съмнение. Защото трябва да защитаваме страната си, нашата независимост и най-важното – свободата си“, смята младежът. 

В Москва много хора не са убедени, че войната ще се случи, според проучването на Кари Дейвис, кореспондент на BBC News в руската столица. Руските държавни медии обвиняват Запада в агресия, отразявайки езика на Кремъл и тази позиция изглежда намира почва в настроенията на руснаците. Все пак, докато НАТО и САЩ предупреждават за предстояща инвазия, много хора все още не са убедени, че може да се стигне до война или че тя ще бъде от полза за Русия.

She wore the Russian flag. He had Ukraine's. Some people loved the photo  and others were aghast. - The Washington Post
Снимка - washingtonpost.com

В центъра на Москва някои смятат, че Западът преувеличава заплахата. „Според тях Русия всяка година планира да нахлуе в Украйна“, казва 24-годишният Андрей. „А ние слушаме новините с широко отворени очи и си мислим: „Сериозно? Пак ли? Не трябваше ли да нахлуем миналата година?“ Мисля, че Западът просто използва този въпрос за свои собствени интереси".

Олга е категорична, че Америка е виновна за напрежението и не вижда нужда от война. „За какво ни трябва Украйна? Оставете ги на мира. Можех да го разбера, ако произвеждахме повече стоки, ако имахме нужда от повече пазари и повече земя, но имаме толкова много място тук. Имаме достъп и до морето. И за какво е всичко това?"

Предложените от Америка санкции тревожат Алексей. "Рублата ще падне и за хората ще стане наистина зле. Така че трябва да се избегне. Ще пострадат обиковените хора, които нямат вина” смята той.

Анализатори, политици и журналисти все още спорят какви са всъщност дългосрочните намерения на президента Владимир Путин. Но по-скоро и те, и обикновените руснаци, и много украинци биха се изненадали от решение за война. 

Все пак, едно е налице – недоверието. Украинците не вярват на руската политика, руснаците не вярвт на „Запада” и това едва ли е предпоставка за положително развитие на отношенията. Все по-плахо се чуват гласовете, надяващи се на нормални връзки между двете държави. И докато украинците вече имат горчивия опит от Източна Украйна и Крим, руснаците изглежда отново се хващат на твърденията на Кремъл за „външния враг”, който не им позволява да просперират и... продължават да емигрират.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: