Мистериозната смърт на млад британски учен – ловко престъпление или лош късмет?

Мистериозната смърт на млад британски учен – ловко престъпление или лош късмет? Снимка: ajc.com

Матю Уилсън, доктор по астрофизика от екипа на Университета в Съри, е гостувал на приятелката си в САЩ и два дни след пристигнето си получил куршум в главата.

По официални данни 31-годишният учен е бил прострелян смъртоносно в главата, докато с приятелката му Катрин Шефърд   спели в леглото си, пишат британските медии. Властите  получили сигнала за случилото се на 16 януари, неделя, в Букхейвън, Атланта, около 2 часа сутринта местно време, но неяснотата как се е случил тежкият инцидент, доведе до забавяне в разследването. 

Открит с тежка травма, Матю Уилсън е откаран по спешност в болница, но малко след това е починал. Няма арестуван за трагичното събитие, а смъртта му се разследва като убийство, дело на неизвестен извършител.

Сестра му Кейт Уилсън е отлетяла за САЩ 36 часа  след като е била уведомена за трагедията, само за да установи, че според медицинското заключение „Куршумът беше нанесъл твърде много щети на мозъка му, той беше мъртъв и имаше много малък шанс да се събуди“

Говори се под сурдинка, че би било „опасно” сестрата на жервата да разследва случилото се. 

Сержант Джейк Кисел от полицейското управление в Брукхейвън казва, че стрелбата "може да е била случайно деяние", тъй като няма индикации, че убитият е бил преследван, нито пък има заподозрени за нещо такова. Според информация от отговорните власти, която британски медии потвърдиха, куршумът, ударил Матю, е изминал по-малко от 91 метра, влязъл е през външната стена на апартамента и е прострелял спящата жертва.

Местната полиция е склонна да приеме, че случилото се е „безразсъдна стрелба с огнестрелно оръжие”, някъде от близкия жилищен комплекс, в резулат на което случайният куршум е прелетял през горичка и пробивайки стената, е влязъл в апартамента, обитаван от Матю Уилсън и приятелкта му.

От друга страна, близък до Кейт Уилсън каза пред ВВС, че в същата неделна сутрин по сграда на успоредната улица са били изстреляни "множествени изстрели", може би по времето или малко по-рано от часа на убийството.

„Трудно е да разберете как нещо такова може да е случайно и да се определи като действие на безразсъдни хора с оръжие", смятат близките на Матю Уилсън и се надяват някой да даде повече информация за убийството, което може и да не е точно инцидент, именно заради канонадата изсрели, насочени към жилищни сгради. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: