Мароканец уби френска туристка с брадва

Мароканец уби френска туристка с брадва Снимка: kiratas.com

Вчерашният ден бе белязан от тежки насилствени инциденти, при които похитител задържа трима заложници в синагога в Тексас, а мароканец уби с брадва 79-годишна френска туристка.

Похищението в Тексас завърши благополучно за заложниците, които бяха освободени, а похитителят, британският гражданин Малик Файсал Акрам, бе убит. Драмата в Мароко обаче се разви тежко за жертвите. Според изявление на Главна дирекция за национална сигурност на Мароко (DGSN), нападателят е ранил смъртоносно френската туристка с брадва в близост до търговски обект в Тизнит, град на около 600 км южно от Рабат, след което е избягал в туристическия град Агадир, на около 80 км от мястото на първото престъпление. 

В този град на мароканското атлантическо крйбрежие той е нападнал няколко души в кафене на крайбрежната алея на града и е ранил с нож белгийска гражданка, при което е бил задържан. Жертвата е била откарана в болница за лечение. 

В съобщението на DGSN се посочва, че арестуваният в Агадир предполагаем нападател няма криминално досие, но миналата година се е лекувал един месец в психиатрична клиника в болница „Хасан Първи” в Тизнит. Задържан е под стража в рамките на разпореденото от Главната прокуратура разследване за разкриване на мотивите и обстоятелствата за тези деяния.

От друга страна, мароканската преса публикува снимки на предполагаемия нападател преди нападението и след ареста му, на които се вижда ясно, че външния му вид е типичен за членовете на джихадистки групировки – с брада и наранявания по челото, получени след дълги молитви преди терористичен акт, при които молещите се удрят с глава в земята. Засега нито един официален източник не е потвърдил автентичността на снимките.

По данни на местна информационна агенция МАП заподозреният е на 31 години и е доказано, че се е лекувл в психиатричното отделение на болницата от 25 септември до 25 октомври 2021 г. „по заповед за задържане, издадена от компетентните местни органи“.

На този етап мароканските власти потвърждават ареста му за предполагаемо нападение, завършило с непредумишлено убийство и опит за непредумишлено убийство. 

Според МАП „подсъдимият е задържан за извършване на съдебно следствие, разпоредено от компетентната прокуратура за изясняване на обстоятелствата и мотивите на тези престъпни деяния“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: