Изобретиха пералня, която може да се справи с 10 чифта дрехи за 80 секунди

Изобретиха пералня, която може да се справи с 10 чифта дрехи за 80 секунди Снимка: indiaherald.com

Между другото, за пълноценно пране е достатъчна само една чаша вода

Рубал Гупта, студент по инженерство в университета в Читкар (Индия), казва, че изобретението ще бъде полезно за пътешественици, студентски общежития или болници.
 

Студентите разказаха, че прототипът на новата им пералня  е втората версия на изобретението. Първият образец може да изпере пет чифта дрехи за същите 80 секунди.

Така машината получава името си - 80 Wash. Според ръководителя на екипа  Рубал Гупта, заместник-деканът по научните изследвания д-р Нитин Кумар Салуджа, работата по създаването на машина, използваща радиационна технология, продължава от две години.

По време на пандемията на коронавирус болниците се изправиха пред голямо предизвикателство: персоналът трябваше често да сменя чаршафите и униформите. Прането и сушенето на дрехи в конвенционална пералня отнема няколко часа или дори няколко дни. Нашето изобретение е в състояние да се справи много по-бързо със задачата, спестявайки не само време, но и вода”, каза д-р Салуджа.

Както отбелязва Рубал Гупта, производството на 80 Wash може да започне в близко бъдеще. Правителството на Химачал Прадеш обеща да отпусне терен в град Бади за изграждане на малка фабрика за производство на тази уникална пералня до 27 януари 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: