Нидерландия смекчава локдауна

Нидерландия смекчава локдауна Снимка: 60city.net

Практически пълният локдаун действа в Холандия вече няколко седмици

Правителството на Нидерландия разсхлабва строгите ограничителни мерки, въведени в страната от средата на декември, за  борба с разпространението на коронавируса, съобщава Еuronews.

Министър-председателят Марк Рютте зави, че в момента не е възможно да бъдат отворени всички сфери на дейност, но работа ще възобновят магазините, непродаващи стоки от първа необходимост, до 17 ч. ще могат да приемат клиенти фитнес залите, салоните за красота и фризьорските салони.

"Сега се фокусираме върху една основна задача - това е оценка на интензивността и продължителността на контактите. Разбира се, има разлика между магазините и индустрията за обществено хранене, има разлика между това да бъдеш в театър или в някоя друга зала. Освен това, ако отворим музеи сега, това ще доведе до предвижване между регионите. Така че ни се наложи да направим избор. Ако отворим всичко наведнъж, броят на заразените ще се увеличи значително, първо искаме да проверим ефекта от дадените мерки и да съберем информация за това, което се случва в други страни", каза ръководителят на правителството.

Заведенията за обществено хранене и сферата на културата засега ще останат затворени. Възобновяват се занятията в средните и висшите учебни заведения. Нови облекчения могат да бъдат обявени на 25 януари.

Практически пълният локдаун действа в Холандия вече няколко седмици.

Бустер ваксинацията в страната набира скорост : досега почти 50% от възрастното население е получило допълнителна ваксина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: